| << 5.2.1 Zákonitosti tvorby výnosu cukrovky | 6 Cukrovka - základy technologie pěstování a sklizně >> |
Výnos cukrové řepy je tvořen počtem rostlin na jednotce plochy, průměrnou hmotností bulvy
a průměrným obsahem cukru v bulvě.
| Tab. 5.2.2 - 1 :
Vlastní výnosové prvky cukrovky. ![]() |
| Tab. 5.2.2 - 2 :
Průměrné produkční ukazatele cukrovky v ČR. ![]() |
![]() |
![]() |
. Růst kořene probíhá převážně ve druhé fázi až po zformování dostatečně velkého fotosyntetického aparátu, tj. od konce července do poloviny září. Později kořen roste již pomaleji, ale probíhá v něm intenzivní hromadění sušiny (růst cukernatosti). V poslední dekádě července má cukrovka ve vztahu k dosahovanému sklizňovému výnosu zhruba čtvrtinu cukru, třetinu hmotnosti kořene, ale devět desetin hmotnosti chrástu. Snahou pěstitele musí být včasné završení listové fáze, aby pro tvorbu kořene a hromadění cukru byla dostatečně dlouhá doba. Cukernatost přirůstá intenzivně v srpnu, září a podle podmínek i v první polovině října. Měsíční přírůstek může představovat 0,5 až 2,5% cukernatosti.
Výsledná struktura porostu je odvislá od zvolené vzdálenosti výsevu v řádku, dosažené vzešlosti porostu a šířky řádků 45 či 50cm.
![]() |
je procentický podíl mezer na celkové délce řádku.
).
![]() |
| << 5.2.1 Zákonitosti tvorby výnosu cukrovky | Top | 6 Cukrovka - základy technologie pěstování a sklizně >> |