<< 5.2.1 Zákonitosti tvorby výnosu cukrovky 6 Cukrovka - základy technologie pěstování a sklizně >>

5.2.2 Výnosové prvky

Výnos cukrové řepy je tvořen počtem rostlin na jednotce plochy, průměrnou hmotností bulvy a průměrným obsahem cukru v bulvě.


Tab. 5.2.2 - 1 :

Vlastní výnosové prvky cukrovky.


Tab. 5.2.2 - 1 : Vlastní výnosové prvky cukrovky.


Tab. 5.2.2 - 2 :

Průměrné produkční ukazatele cukrovky v ČR.


Tab. 5.2.2 - 2 : Průměrné produkční ukazatele cukrovky v ČR.


Img. 5.2.2 - 1 : Pravidelně rozmístěné bulvy v řádku – správně ořez...
Tvorba bulvy a ukládání cukru do bulvy probíhá, byť s rozdílnou intenzitou, po celou vegetaci od zasetí do sklizně (přírůstky sušiny,
Img. 5.2.2 - 2 : Solitérní rostliny jsou větší a mohutnější, ale do...
ale i její úbytky). Každé vegetační období, a vlastně fenologická fáze, tak do jisté míry představují zvláštní model růstu s diferencovaným vlivem na tvorbu sacharózy v bulvách. Průběh nárůstu hmotnosti bulev a cukernatosti ve druhé polovině vegetace je patrný z obrázku . Růst kořene probíhá převážně ve druhé fázi až po zformování dostatečně velkého fotosyntetického aparátu, tj. od konce července do poloviny září. Později kořen roste již pomaleji, ale probíhá v něm intenzivní hromadění sušiny (růst cukernatosti). V poslední dekádě července má cukrovka ve vztahu k dosahovanému sklizňovému výnosu zhruba čtvrtinu cukru, třetinu hmotnosti kořene, ale devět desetin hmotnosti chrástu. Snahou pěstitele musí být včasné završení listové fáze, aby pro tvorbu kořene a hromadění cukru byla dostatečně dlouhá doba. Cukernatost přirůstá intenzivně v srpnu, září a podle podmínek i v první polovině října. Měsíční přírůstek může představovat 0,5 až 2,5% cukernatosti.

Výsledná struktura porostu je odvislá od zvolené vzdálenosti výsevu v řádku, dosažené vzešlosti porostu a šířky řádků 45 či 50cm.

  • Za mezery považujeme části neobsazených úseků řádku, zpravidla více jak dvojnásobek výsevní vzdálenosti (většinou neobsazené
    Img. 5.2.2 - 3 : Hodně mezerovitý porost.
    úseky řádku delší než 40cm). Mezerovitost je procentický podíl mezer na celkové délce řádku.

  • Shluky představují příliš blízko rostoucí řepy, tj. ve vzdálenosti menší než 16cm (přehuštění porostu ).

  • Za optimální lze považovat porost s 85000 až 100000 řepami po skončení formování hustoty porostu, s mezerovitostí do 5%, a shluky do 2 – 3%.

  • Průměrná hmotnost bulev v době sklizně dosahuje 550 – 800 gramů, cukernatost 15 – 18% a v bulvě je 90 až 120g cukru.


    Graph 5.2.2 - 1 :



<< 5.2.1 Zákonitosti tvorby výnosu cukrovky Top 6 Cukrovka - základy technologie pěstování a sklizně >>