<< 6.7.6 Uplatnění biologicky aktivních látek u cukrovky 6.7.8 Závlaha cukrovky >>

6.7.7 Vodu šetřící technologie


Img. 6.7.7 - 1 : Rostlina cukrovky trpící nedostatkem vláhy – listy...
V metabolismu řepy je důležitější rozdělení srážek než jejich množství. Letní sucho značně omezuje počáteční vývin cukrovky, podzimní deště naopak ztěžují sklizeň a po regeneraci chrástu snižují cukernatost bulev. Nejhorší vliv na výši výnosu cukrovky má snížení zásoby vláhy v půdě v červenci a srpnu. Zvláště citlivá je na sucho po srážkově nadnormálním období na jaře, kdy si vytvořila mohutný listový aparát, který pak snadněji vadne a odumírá. Při přebytku vláhy na podzim se sice zvýší výnos, ale zhorší se kvalita řepy, zvláště při chladném počasí.

Transpirační koeficient 237 – 400 řadí cukrovku mezi plodiny náročné na vláhu. Relativní spotřeba vody není u cukrovky ve srovnání s jinými plodinami příliš vysoká, avšak absolutní spotřeba na 1 hektar je veliká, především pro značnou produkci sušiny. V literatuře se uvádí spotřeba 3600 až 8000m3 na 1ha.


Tab. 6.7.7 - 1 :

Požadavky cukrovky na srážky a teploty (Fiedler, 1974).


Tab. 6.7.7 - 1 : Požadavky cukrovky na srážky a teploty (Fiedler, 1...


Požadavky cukrovky na vláhu musíme respektovat v celé soustavě agrotechniky především šetřením vláhy při základní porostu a předseťové přípravě půdy. Podzimní příprava půdy přímo ovlivňuje její vodní režim. Musí vytvářet podmínky umožňující co největší vsakování srážkové
Img. 6.7.7 - 2 : Cukrovka při nedostatku vláhy a vzduchu v půdě.
vody a naopak, podle možností omezit výpar. Hluboká orba umožňuje rychlé zasakování vody ze srážek, přispívá k dobrému zakořenění rostlin a čerpání vody z hlubších vrstev za vegetace. Hrubé urovnání povrchu na podzim omezuje výpar i v předjaří, kdy taková půda prosychá rovnoměrně v povrchové vrstvě před jarní přípravou. Důležitou zásadou je i zapravení organických hnojiv na podzim do celého profilu ornice, aby se nevytvářela izolační vrstva, bránící vsakování nebo vzlínání vody.

Při jarní přípravě se osvědčují kompaktory, které ponechávají přirozené rozložení vlhkosti v jednotlivých půdních horizontech a dobře připraví klíční lůžko. Meziřádková kultivace – plečkování – omezuje výpar vláhy z půdy a odpleveluje meziřádek, ruší půdní škraloup a tlumí i výskyt spály řepné. Hlavní význam má v prvých fázích růstu řepy – tj. po vzejití, později, s ohledem na aplikaci dvousložkových herbicidů se většinou neprovádí.

V ČR v oblastech trpících erozí se zkouší setí cukrovky do mulče – vymrzající meziplodiny (svazenka, brukvovité rezistentní háďátku řepnému, tj. ředkev olejná odrůdy Nemex, Pegletta, Ultimo nebo hořčice bílá odrůdy Asta a další). Po orbě se zaorávkou statkových hnojiv vyséváme do konce srpna meziplodinu s výsevkem 20kg hořčice, 12kg svazenky nebo 25kg ředkve olejné na hektar. Do zimy mulčovací rostliny vytvoří zapojený porost omezující vodní i větrnou erozi.

Do jara mulčovací rostlina zmrzne a zaschne. V případě vysokého zaplevelení nebo špatného vymrznutí je třeba použít herbicidy. Pro výsevy cukrovky do mulče je třeba použít speciální secí stroj, jehož výsevní botky jsou opatřeny kotoučovými krojidly s opěrnými koly pro regulaci zahloubení. Výsev do mulče je v ČR předmětem výzkumu a ověřování v praxi.

 



<< 6.7.6 Uplatnění biologicky aktivních látek u cukrovky Top 6.7.8 Závlaha cukrovky >>