<< 3.1.1 Postavení a význam cukru a cukrovky ve světě 3.2 Využití a výhled pěstování cukrovky v ČR >>

3.1.2 Postavení a význam cukru a cukrovky v ČR

Cukrovka je především pěstována jako technická plodina
Img. 3.1.2 - 1 : Cukrovar a cukrovka patří neodmyslitelně k sobě.
(surovina na výrobu cukru). V malé míře je využívána ke krmným účelům (bulvy, chrást a vedlejší produkty z cukrovaru, řízky a melasa). V poslední době jsou sledovány možnosti využít cukrovku k výrobě lihu. Z jednoho hektaru pěstované cukrovky
Img. 3.1.2 - 2 : České cukrovary mají relativně malou průměrnou den...
lze vyrobit 5 000 litrů alkoholu. Průměrná spotřeba cukru v ČR se pohybuje mezi 36 až 40kg na osobu a rok.

Cukrovka je v ČR pěstována na ploše kolem 70 až 80 tis. ha. Podrobnější údaje jsou uvedeny v tabulce. Roční produkce cukru je kolem 500 tis. tun cukru. Rozsah pěstování se řídí tržním řádem včetně stanovených produkčních kvót a minimální ceny cukru a cukrovky. V současné době bylo cukrovarnickým společnostem rozděleno na individuální produkční kvóty cukru 454 862 tun a 39 862 tun cukru z rezervy.



Tab. 3.1.2 - 1 : Dlouhodobý trend spotřeby rafinovaného cukru v ČR v kg na obyvatele (pramen ČSÚ).
Tab. 3.1.2 - 1 : Dlouhodobý trend spotřeby rafinovaného cukru v ČR ...

Tab. 3.1.2 - 2 : Vývoj spotřeby rafinovaného cukru v ČR v kg na obyvatele (pramen ČSÚ).
Tab. 3.1.2 - 2 : Vývoj spotřeby rafinovaného cukru v ČR v kg na oby...


Tab. 3.1.2 - 3 : Rozdělení kvót cukru bez rezervy.
Tab. 3.1.2 - 3 : Rozdělení kvót cukru bez rezervy.



Tab. 3.1.2 - 4 : Rezervní kvóta cukru ve výši 39 862 tun, byla pro rok 2003 rozdělena následovně.
Tab. 3.1.2 - 4 : Rezervní kvóta cukru ve výši 39 862 tun, byla pro ...



Tab. 3.1.2 - 5 : Pěstování cukrovky a výroba cukru a melasy na území České republiky (Cukrovarnický kalendář).
Tab. 3.1.2 - 5 : Pěstování cukrovky a výroba cukru a melasy na územ...





<< 3.1.1 Postavení a význam cukru a cukrovky ve světě Top 3.2 Využití a výhled pěstování cukrovky v ČR >>