Cukrovka je především pěstována jako technická plodina
(surovina na výrobu cukru). V malé míře je využívána ke krmným účelům (bulvy, chrást a vedlejší produkty z cukrovaru, řízky a melasa). V poslední době jsou sledovány možnosti využít cukrovku k výrobě lihu. Z jednoho hektaru pěstované cukrovky lze vyrobit 5 000 litrů alkoholu. Průměrná spotřeba cukru v ČR se pohybuje mezi 36 až 40kg na osobu a rok.
Cukrovka je v ČR pěstována na ploše kolem 70 až 80 tis. ha. Podrobnější údaje jsou uvedeny v tabulce. Roční produkce cukru je kolem 500 tis. tun cukru. Rozsah pěstování se řídí tržním řádem včetně stanovených produkčních kvót a minimální ceny cukru a cukrovky. V současné době bylo cukrovarnickým společnostem rozděleno na individuální produkční kvóty cukru 454 862 tun a 39 862 tun cukru z rezervy.
Tab. 3.1.2 - 1 : Dlouhodobý trend spotřeby rafinovaného cukru v ČR v kg na obyvatele (pramen ČSÚ).
 |
|
Tab. 3.1.2 - 2 : Vývoj spotřeby rafinovaného cukru v ČR v kg na obyvatele (pramen ČSÚ).
 |
|
Tab. 3.1.2 - 3 : Rozdělení kvót cukru bez rezervy.
 |
Tab. 3.1.2 - 4 : Rezervní kvóta cukru ve výši 39 862 tun, byla pro rok 2003 rozdělena následovně.
 |
Tab. 3.1.2 - 5 : Pěstování cukrovky a výroba cukru a melasy na území České republiky (Cukrovarnický kalendář).
 |