<< 4.2.1 Původ cukrovky | 4.2.3 Chemicko-technologické složení bulvy cukrovky >> |
![]() |
Morfologická charakteristika rostliny
V prvním roce vegetace řepy jsou listy sestaveny v listové růžici na hlavě bulvy. Po vzejití vyrostou vstřícně postavené děložní lístky, které později odpadnou. Pravé listy jsou sestaveny na hlavě bulvy ve spirále od vnějšku (nejstarší listy) ke středu (nejmladší srdéčkové listy). Listy cukrovky mají silné řapíky, velmi zvlněnou čepel. Listy vykazují vysokou proměnlivost ve velikosti, kterou ovlivňuje také odrůda.
Rostlina řepy vytváří v průměru 44 až 55 listů. V době sklizně má 22 - 30 zelených listů. Průměrná délka růstu a činnosti jednotlivých listů je u první desítky listů asi 60 dní, u druhé a třetí asi 80 až 95 dní a u čtvrté desítky 55 - 60 dní.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tvar kořene hodnotíme podle relativní délky kořene a indexu tvaru kořene.
Anatomická stavba bulev
Bulevnaté okopaniny lze rozlišit podle podílu jednotlivých částí při tloustnutí kořenů.
Prvotní stavba
Na povrchu mladých kořenů je prvotní kůra a uvnitř je ústřední válec (centrální cylindr, plerom). U prvotní kůry rozlišujeme vrchní vrstvu
Druhotná stavba
V kořenové části bulvy vznikají druhotným tloustnutím kořene druhotná (sekundární) pletiva. Na začátku druhotného tloustnutí zesiluje činnost kambia, které vytváří kambiální kruh. Tento kambiální kruh svou činností tvoří směrem do středu kruhu druhotné dřevo a vně druhotné lýko. Současně vznikají v druhotném dřevu i lýku radiálně položené vrstvičky parenchymu. Činností kambia a perikambia se vytváří i druhotná kůra (periderm). Prvotní kůra odumírá, smršťuje se a odlupuje se. U jednotlivých druhů bulevnatých okopanin je druhotná stavba rozdílná.
Terciární a další stavba
Terciární a další tloustnutí kořene souvisí s tvorbou druhého a dalších kambiálních kruhů. Vznikají rozdělením iniciály předchozího kambia na dvě dceřinné buňky, z nichž vnější se stává iniciálou kambiálního kruhu. Dělením vytváří floém, xylém a parenchym. S touto stavbou bulvy se setkáváme u řepy.
<< 4.2.1 Původ cukrovky | Top | 4.2.3 Chemicko-technologické složení bulvy cukrovky >> |