<< 2.2 Obecná charakteristika okopanin 2.3 Botanické zařazení a rozdělení okopanin >>

2.2.1 Hospodářský význam okopanin

Okopaniny jsou řazeny ke zlepšujícím plodinám osevního postupu (hnojí se k nim statkovými hnojivy). Pokud nejsou sklízeny za nepříznivého počasí (zvláště nadměrné vlhkosti půdy), zanechávají půdu v dobrém fyzikálním stavu. Jsou velmi výkonnými plodinami. Ve srovnání s ostatními druhy poskytují v našich zeměpisných podmínkách nadprůměrné výnosy. Některé z nich, např. cukrovka, představují maximum možné produkce zužitkovatelné biomasy na jednotku plochy půdy. Přesto se plochy okopanin zmenšují.

Produkty okopanin se vyznačují nízkou koncentrací sušiny. Ta se pohybuje v rozsahu od cca 9% ( vodnice ) do 26% ( čekanka ). V sušině převažují látky glycidové povahy, které jsou jako rezervní ukládány do zdužnatělých stonků, přeměněných stonků, kořenů a oddenků. Jsou též významným zdrojem vitamínů a minerálních látek.

Okopaniny poskytují produkty pro výživu lidí i krmení hospodářských zvířat a jsou surovinou pro průmyslové zpracování.

Výživa lidí.
Nejrozšířenější z okopanin – cukrovka a brambory – patří u nás k mladým plodinám. Přesto obě plodiny sehrály významnou roli v zajištění a
Img. 2.2.1 - 1 : Porost brambor v době kvetení.
obohacení výživy lidí. Jsou ceněny zejména pro produkci organických látek využitelných ve výživě lidí přímo (stolní brambory) nebo po zpracování potravinářským průmyslem (technická cukrovka, čekanka, průmyslové brambory).

Cukrovka kryje domácí potřebu cukru. Spotřeba cukru se v ČR od roku 1960 pohybuje vesměs v rozpětí 38 – 42kg na obyvatele a rok. Řepa je zastoupena ve výživě lidí též jako kořenová ( červená řepa salátová ) a listová zelenina (mangold).

Img. 2.2.1 - 2 : Příprava vzorků hlíz brambor pro hodnocení stolní ...
Roční spotřeba brambor se v ČR pohybuje kolem 80kg na osobu a rok, což odpovídá spotřebě v mnoha zemích Evropské unie. Ve stále větším množství budou spotřebitelé zásobováni výrobky z brambor (smažené, sušené, mražené a sterilované). Zvyšování podílu brambor dodávaných v malém balení omezuje značné skladovací ztráty u drobných spotřebitelů. Předzásobení na zimu představovalo např. v šedesátých letech až 70% celkové spotřeby konzumních brambor, v současnosti je jeho objem velmi malý.

Čekanka se ve výživě lidí neuplatňuje příliš významnou energetickou položkou. Je využívána pro výrobu kávových náhražek a fruktózy. Inulin obsažený v čekance a topinamburu je stále více využíván ve výživě diabetiků. Inulin hydrolyzovaný na fruktózu jako sladidlo obsahuje i zdraví prospěšné látky (vitamíny a minerální látky).


Krmení hospodářských zvířat.
Okopaniny jsou pro vysokou produkci biomasy vhodné také ke krmným účelům, ať už jde o přímé krmení
Img. 2.2.1 - 3 : Okopaniny používáme ke krmení zvířat přímo nebo js...
nebo o vedlejší produkty okopanin pěstovaných pro průmyslové zpracování. Zejména krmná řepa a mrkev jsou při svém vysokém produkčním potenciálu, velice kvalitními pícninami. Dřívější velká náročnost na ruční práci při jejich pěstování, potíže při sklizni a skladování a později i ekonomické aspekty, postupně vedly k omezení rozsahu jejich pěstování. Přispělo k tomu i zavedení nových brukvovitých pícnin, u nichž je snažší pěstování, sklizeň a množení osiva a jejichž další předností je rychlý růst hmoty, případně obrůstání po seči (zkrmování v průběhu celého vegetačního období), a také možnost zkrmovat je až do zimy. Brambory nejsou jako krmná plodina u nás pěstovány. Zkrmují se pouze přebytky a odpad při třídění hlíz. Brambory se zkrmují pařené, silážované, případně sušené (vločky nebo řízky), méně syrové.


Tab. 2.2.1 - 1 :

Základní ukazatelé výživné hodnoty okopanin (Zeman a kol.).


Tab. 2.2.1 - 1 : Základní ukazatelé výživné hodnoty okopanin (Zeman...


Předností krmných okopanin je v prvé řadě nízký obsah vlákniny. Ta je např. u krmné řepy 3 – 4krát nižší než u píce z vojtěšky, jetele, travních porostů nebo kvalitní siláže z kukuřice. U krmné kapusty je proti vyjmenovaným hlavním pícninám obsah vlákniny přibližně poloviční. Obsah vlákniny je v těsné nepřímé korelaci s koncentrací živin v krmivu. Čím nižší obsah vlákniny, tím má příslušné krmivo vyšší koncentraci energetických i dusíkatých živin. To znamená, že ve stejném množství takového krmiva přijme skot 2 – 3krát více živin než např. v krmné slámě. Krmivo s nízkým obsahem vlákniny prochází zažívacím traktem zvířete rychleji než krmivo s vysokým obsahem, kde vytrávení trvá dlouho a vytváří se pocit nasycení. To způsobuje, že zvířata přijmou krmiva s nízkým obsahem vlákniny a vysokou koncentrací živin více, a tím získají i nesrovnatelně více živin, než z krmiva o vysokém obsahu vlákniny a nízké koncentraci živin. To na druhé straně je podmínkou pro dosahování vysoké užitkovosti. Nejprve musíme potřebné živiny do zvířete vpravit, aby nám je mohlo v požadovaných produktech (mléce, mase) vrátit. Přestože vláknina bulevnatých okopanin je vysoce stravitelná, plně nepokryje potřebu zvířat a je třeba ji doplnit vlákninou trav, jetelovin a kukuřice.

Img. 2.2.1 - 4 : Různé tvary bulev řepy - cukrovka, krmná řepa a po...
Krmné okopaniny je možno zkrmovat v čerstvém stavu v pozdně podzimním a v zimním období. To umožňuje plynulejší přechod z letní na zimní krmnou dávku, tu také okopaniny zpestřují a zchutňují. Zvířata v krmných okopaninách dostávají řadu cenných a biologicky hodnotných látek, včetně vitamínů a provitamínů. To vše zlepšuje zdravotní stav zvířat, podporuje jejich vyšší užitkovost, prodlužuje dlouhověkost dojnic a tím i zlepšuje ekonomickou efektivnost. Velmi cennou vlastností krmných okopanin je jejich vysoká chutnost. Zvířata, i zcela nasycená jinými krmivy, jsou ochotná přijmout ještě 15 – 20kg krmných okopanin navíc. Při smíchání nakrouhaných krmných okopanin s jinými pícninami se zvyšuje chutnost celé krmné dávky.

Další předností krmných okopanin je u většiny z nich vysoká výnosová schopnost, a to jak v objemu, tak i v množství živin. Například krmná řepa překonává ve výnosu energetických živin, t.j. škrobových jednotek, i silážní kukuřici o 20%.

Nevýhodou krmných okopanin je větší potřeba práce při jejich pěstování, sklizni , uskladnění a zapravení do krmné dávky. Tím se jejich prostřednictvím vyrobí jednotka živin (škrobová jednotka) dráže, s výjimkou krmné kapusty, cca o 40 – 50%, než v siláži kukuřice. Znečištěné bulvy krmných okopanin je nutno před jejich zkrmováním očistit. Dále je nutno odstranit nahnilé části. Těch přibývá zvláště při dlouhodobějším skladování (leden a později) a při méně šetrné mechanizované sklizni. Z toho důvodu se zpravidla krmné okopaniny využívají jen při přechodu z letní na zimní krmnou dávku a v prosinci. Zkrmování okopanin v pozdně zimním a předjarním období, přestože by bylo pro zdraví a užitkovost skotu velmi významné, se z pracovních a ekonomických důvodů již ve velkochovech většinou neuskutečňuje.

Průměrné obsahy živin, vitamínů a koeficienty stravitelnosti v jednotlivých bulevnatých okopaninách jsou vedeny v tabulkách.


Tab. 2.2.1 - 2 :

Obsah makroprvků v bulevnatých okopaninách v g/kg v absolutní sušině.


Tab. 2.2.1 - 2 : Obsah makroprvků v bulevnatých okopaninách v ...



Tab. 2.2.1 - 3 :

Obsah živin v 1kg krmiva průměrné jakosti v původní sušině.


Tab. 2.2.1 - 3 : Obsah živin v 1kg krmiva průměrné jakosti v původn...



Tab. 2.2.1 - 4 :

Orientační průměrný obsah vitamínů v bulevnatých okopaninách.


Tab. 2.2.1 - 4 : Orientační průměrný obsah vitamínů v bulevnatých o...



Tab. 2.2.1 - 5 :

Koeficienty stravitelnosti krmných okopanin pro přežvýkavce a prasata.


Tab. 2.2.1 - 5 : Koeficienty stravitelnosti krmných okopanin pro př...



Průmyslové zpracování.
Pěstování okopanin pro technické účely vedlo k budování zpracovatelského průmyslu ( cukrovary , škrobárny, lihovary, sušárny),
Img. 2.2.1 - 5 : Z cukrovky je cukr získáván v cukrovarech. Cukrova...
 který svými požadavky jednak zpětně ovlivňoval rozvoj šlechtění těchto plodin, a také intenzitu produkce zemědělských podniků.

Img. 2.2.1 - 6 : U okopanin je třeba hodnotit jejich jakost pro prů...
Digesce kořenů technické cukrovky by se měla zvýšit trvale nad 17%. Z cukrovarů dostávají zemědělské podniky zpětně řízky a melasu. Hlavní část melasy je využívána na výrobu lihu. Brambory jsou zpracovávány především pro výrobu škrobu a jeho derivátů (dextriny, sirup, glukóza), které jsou nepostradatelné pro řadu průmyslových odvětví. Poněkud méně se zpracovávají v lihovarech. Rovněž škrobnatost průmyslových brambor je třeba zvýšit nad 16%. Rozšiřuje se zpracování brambor na průmyslové výrobky. Vedlejším produktem škrobáren jsou zdrtky, z lihovarů jsou využívány výpalky. Čekankové kořeny jsou po usušení surovinou pro výrobu kávových náhražek. "Čekankový květ" – drobné kořínky a drť vzniklá při sušení a manipulaci se suchou čekankou – je rovněž zkrmován.



<< 2.2 Obecná charakteristika okopanin Top 2.3 Botanické zařazení a rozdělení okopanin >>