<< 18.5.3 Chemická příprava sadby | 18.5.5 Odrůdy brambor >> |
Zjišťování kvality sadby se provádí v zájmu pěstitele, pro ověření s jakou kvalitou sadby disponuje. Kvalitní uznaná sadba zásadním způsobem rozhoduje o pěstitelském úspěchu. Ke zjištění kvality a klíčivosti sadby se v posklizňových zkouškách odebírají průměrné vzorky obvykle o hmotnosti 25kg z každé partie. Aby byla zajištěna objektivnost posouzení, musí být vybrány průměrné vzorky hlíz včetně vadných. Rozbory jsou prováděny jak na podzim, kdy se klade důraz zejména na vhodnost pro skladování, tak i na jaře (vhodnost pro výsadbu). Při mechanickém rozboru se posuzuje pravost odrůdy podle vnějších znaků, velikostní třídění, vyrovnanost a průměrná hmotnost hlíz. Vady na povrchu hlíz (strupovitost, vločkovitost, mechanické poškození škůdci atd.). Dále se sleduje výskyt chorob (suchá a mokrá hniloba, plíseň) a výskyt mechanických příměsí (hlína, kámen, rostlinné zbytky). Vady dužiny se zjišťují na řezu u všech podezřelých hlíz a u dalších 10% náhodně vybraných hlíz, bez zřejmých povrchových vad. Hodnotí se výskyt hnilob, šednutí a černání dužniny, dutost hlíz a rzivost dužiny.
Zkoušku klíčivosti sadby je možné provést u průměrného vzorku 100 hlíz, nejlépe ve dvou opakováních pro větší přesnost výsledků. Vzorky musí být umístěny ve tmě v místnosti s teplotou 20 – 25°C a při 70% relativní vlhkosti vzduchu, aby byl podpořen rychlejší růst klíčků. Po 10 – 12 dnech se vzorek pečlivě vyhodnotí a vyjádří se procento klíčivosti součtem hlíz se dvěma a více klíčky. Při nižší než 90% klíčivosti se nedoporučuje partie k výsadbě. Množení odrůd brambor s nižší odolností k virovým chorobám je v našich podmínkách značně rizikové. Vzhledem k tomu bylo přistoupeno k povinnému posklizňovému testování ELISA - testem u všech stupňů množení sadby, včetně partií sadby určených na běžné produkční plochy. Při nákupu sadby obdrží každý odběratel od množitele sadby ve smyslu zákona č.92/96 Sb. certifikát o uznání nakupované partie, a tím i informaci o výsledku posklizňové zkoušky.
<< 18.5.3 Chemická příprava sadby | Top | 18.5.5 Odrůdy brambor >> |