<< 12.1.1 Hospodářský význam 12.1.3 Požadavky na prostředí >>

12.1.2 Botanická charakteristika


Img. 12.1.2 - 1 : Rostlina tuřínu na konci prvního roku vegetace.
Jako dvouletá rostlina vytváří v prvním roce bulvu s přízemní listovou růžicí, která je vlastně přeměněným hypokotylem a kořenem. Bulva je kulatá, oválná, válcovitá nebo podlouhlá, bílé, žluté nebo fialové barvy a má různou barvu dužniny. Člověk výběrem vyšlechtil různé typy a dnes už je forem tuřínu nepřeberně, u nás nejčastější formou je communis s bílou barvou dužniny. Dále například forma rubro-succida s bulvou nafialovělou, uvnitř červenou. Pro střední Evropu jsou typičtější odrůdy s bílou barvou dužniny, žlutomasé pro severní Evropu.

V ČR je používána odrůda Milevský a Dalibor. Bulvy obsahují
Img. 12.1.2 - 2 : Typy bulev tuřínu.
 hodně vody (cca 90%), ale i bílkovin (1,4%), vlákniny (1,4%), popelovin (0,7%) - zvláště draslíku a vápníku, z vitamínů pak vitamín C (někdy až 40mg ve 100g hmoty, což je 2 x více než vodnice), B1 a karoten. Tuřín obsahuje 2 - 3% cukru.



<< 12.1.1 Hospodářský význam Top 12.1.3 Požadavky na prostředí >>