<< 2.6 Pěstitelská charakteristika okopanin | 2.6.2 Rozmnožovací materiál >> |
Největší podíl z plochy okopanin zaujímají brambory a cukrovka. Brambory jsou pěstovány především ve vyšších polohách v zemědělské výrobní oblasti bramborářské, kde jsou vhodné podmínky pro produkci konzumních, průmyslových i sadbových brambor. Ve výrobní oblasti kukuřičné a řepařské jsou pak na středních až lehčích půdách pěstovány brambory pro nejčasnější konzum (tzv. ranobramborářské oblasti). V oblasti obilnářské a pícninářské jsou pro brambory poněkud méně vhodné podmínky.
V podhorských a horských oblastech se též pěstuje značná část krmné řepy. Široký sortiment morfologicky odlišných typů umožňuje výběr odrůd vhodných pro danou hloubku ornice. Na velmi mělkých půdách horských oblastí lze pozorovat opět návrat k pěstování tuřínu.
Cukrovka je naopak hlavní okopaninou nížinných oblastí, neboť vyžaduje hluboké, úrodné střední až těžší půdy. Těmto požadavkům nejlépe odpovídá výrobní oblast řepařská. Dobré podmínky splňuje i oblast kukuřičná. Méně vhodná je pro cukrovku oblast obilnářská a zcela nevhodná je pak oblast bramborářská a pícninářská. Obdobné požadavky má též čekanka. Pro usnadnění její sklizně a omezení sklizňových ztrát jsou však pro ni upřednostňovány lehčí půdy. Plochy ostatních semenných okopanin jsou nevýznamné, přestože areál vhodnosti jejich pěstování je poměrně široký.
<< 2.6 Pěstitelská charakteristika okopanin | Top | 2.6.2 Rozmnožovací materiál >> |