<< 7.1 Shrnutí základů o kvalitě produkce, jejím odbytu a zpeněžení | 7.3 Odbyt cukrovky >> |
![]() |
![]() |
Technologická jakost cukrovky není jen záležitostí její cukernatosti a chemického složení.
![]() |
![]() |
Bulva pro zpracování v cukrovaru má být zdravá, nezavadlá, nenamrzlá, zbavená listové růžice hladkým, rovným nebo kuželovýmřezem. Povrch bulvy má být hladký, čistý
, nepoškozený, nescvrklý, odolný proti alteraci, schopný udržovat turgor i při skladování, bez zbytků chrástu, zelených pupenů a příměsí působících hnití. Kořenová rýha má být mělká.
Čištění bulev v cukrovaru
Nejznámnějším a dominujícím kritériem technologické jakosti cukrovky je cukernatost – polarizace (P), což je v procentech
vyjádřený obsah sacharózy v bulvě cukrovky. Pro stanovení cukernatosti se odebírá vzorek 20 – 25kg bulev nebo minimálně 15 – 20 kusů bulev tak, aby všechny velikostní kategorie bulev byly poměrně zastoupeny. Průměrné hodnoty dosahují 16 – 20%. Orientačně je možno uvést, že cukrovka dodávaná k průmyslovému zpracování má mít cukernatost nejméně 14% a bulvy mají být větší než 100gramů.
K dalším jakostním kritériím patří:
Cukr, který zůstane v melase při zpracování cukrovky na bílý cukr – očekávaný zůstatek cukru v melase či ztráty cukru v melase (v procentech CM) dle Reinefelda.
Alkalitní koeficient (AK).
Výnos polarizačního cukru (PC v t.ha-1).
Výnos bílého cukru (B v t.ha-1 dle Lüdeckeho).
Výnos bílého cukru v t.ha-1 (B v t.ha-1 dle Mezinárodního řepařského ústavu - IIRB, dle Reinefelda).
V poslední době se věnuje zvýšená pozornost těmto výpočtům, prověřuje se jejich věrohodnost pro jednotlivé pěstitelské oblasti. V SRN se začíná využívat nový Braunschweigský vzorec pro výpočet bílého cukru. I pro podmínky ČR se ověřují uvedené a další vzorce pro výpočet.
<< 7.1 Shrnutí základů o kvalitě produkce, jejím odbytu a zpeněžení | Top | 7.3 Odbyt cukrovky >> |