<< 18 Brambory - základy technologie pěstování a sklizně 18.2 Brambory v osevním postupu >>

18.1 Shrnutí základů technologie pěstování a sklizně

Nejlepšími předplodinami jsou plodiny, které zanechávají v půdě velké množství organických zbytků, např. jeteloviny (s výjimkou suchých oblastí), luskoviny a organicky hnojené plodiny. Tyto pro brambory nejlepší předplodiny však zpravidla využíváme pro náročnější obilniny, zatímco brambory, které pěstujeme jako okopaninu hnojenou chlévským hnojem, zařazujeme nejčastěji po obilninách. Brambory jsou po sobě pěstitelsky snášenlivé, ale neměly by se zařazovat na stejný pozemek dříve než čtvrtým, lépe pátým rokem, protože hrozí zamoření půd chorobami a háďátkem bramborovým.

Odrůdy brambor se dělí podle délky vegetační doby na velmi rané, rané, polorané, polopozdní, pozdní. Výběr odrůdy přizpůsobíme předpokládanému užití (pro letní a podzimní konzum nebo pro dlouhodobé skladování, pro výrobu potravinářských výrobků, případně k produkci škrobu). K výsadbě používáme zdravou sadbu (nejlépe certifikovanou) se střední velikostí hlíz (s šířkou 25 – 60mm). Sadbu je vhodné před výsadbou probudit a narašit (délka klíčů do 5mm), u raných brambor pro časnou sklizeň je nutné sadbu předklíčit (délka klíčů do 15 – 25mm). U odrůd náchylných ke kořenomorce bramborové se sadba chemicky ošetřuje (moří).

Nejefektivnějším způsobem hnojení brambor je kombinace organických a minerálních hnojiv, tzv. organominerální hnojení. Nejvhodnějším organickým hnojivem je hnůj (případně kompost), který se zaorává v dávce 30 – 40t.ha-1 v období od žní do konce října.

Na produkci 10t hlíz brambory spotřebují 50kgN, 10kgP, 65kgK, 25kgCa, 15kgMg. Dávka P, K a Mg vychází ze zásoby těchto živin v půdě, dávku N stanovíme dle tabulek (60 – 130kgN.ha-1). Brambory negativně reagují na přebytek N, který prodlužuje zrání, snižuje škrobnatost i odolnost plísni bramborové.

Porosty brambor jsou zakládány v pravidelném sponu, který odpovídá danému užitkovému směru. Šířka řádků je nejčastěji 75cm, vzdálenost hlíz v řádku je obvykle 20 – 25cm (rané a sadbové brambory) nebo 30 – 40cm (pozdní konzumní a průmyslové brambory). Potřeba sadby se pohybuje v rozmezí 2,5 – 3,5t.ha-1. Doba výsadby je možná od poloviny března (rané brambory v nížinách) do poloviny května (podhorské oblasti). Hloubka sázení se doporučuje 6 – 8cm (měřeno od původního rovného povrchu pole po spodní část vysázené hlízy). Výška nahrnutí ornice nad hlízami po výsadbě má být aspoň 10cm. Sázíme automatickými sázeči, k výsadbě předklíčených hlíz se používají poloautomatické sázeče.

V období od výsadby do zapojení porostů je nutné hubit plevele a pečovat o příznivý fyzikální stav půdy (kypření). V ČR používáme 2 základní technologické postupy: klasickou kultivaci (je založena na opakovaných kultivačních zásazích od výsadby do zapojení porostu) nebo omezenou mechanickou kultivaci s herbicidy (od klasické se liší tím, že kultivační zásahy po vzejití porostu jsou “nahrazeny” aplikací herbicidu). Technologie omezené kultivace s herbicidy spolehlivěji reguluje plevele i za vlhčího počasí (kdy je snížena kypřící i plevelohubná účinnost kultivace). Klasická kultivace je upřednostňována na lehčích půdách s dobrou zpracovatelností a nižší intenzitou zaplevelení.

Ze škodlivých činitelů je nejzávažnější houbovou chorobou plíseň bramborová , která působí značné ztráty na výnosu i při skladování hlíz . Rozhodujícím opatřením proti plísni jsou preventivní postřiky (podle prognózy) kontaktními či systémovými fungicidy. Mandelinka bramborová působí při přemnožení #1078: úplné zničení porostů (holožír)#, chemické ošetření proti ní je nejúčinnější v období výskytu nejmladších larev.

Konzumní brambory sklízíme v plné zralosti , kdy zasychá nať, hlízy odpadávají od stolonů, slupka je pevná a neodlupuje se (výjimkou jsou rané odrůdy pro letní konzum). Při napadení natě plísní bramborovou zničíme předčasně nať rozbíječem nebo chemicky, abychom zabránili přenosu infekce na hlízy a necháme hlízy alespoň 10 dní v půdě, aby se slupka zpevnila.

Sklízíme jendořádkovými nebo dvouřádkovými sklízeči , na malých plochách a svažitých pozemcích nad 8° případně ručním sběrem za vyorávačem .

Sklizené brambory se musí zbavit příměsí, vadných hlíz a musí se velikostně roztřídit. Na třídičkách často dochází k poranění hlíz. Proto je zde vhodné po sklizni velikostně třídit jen partie k expedici a ostatní před uskladněním nejvýše zbavit hlíny a kamenů a třídit před vyskladněním.

Pro skladování jsou nejvhodnější sklady vybavené moderní technikou na třídění a manipulaci s hlízami a s regulací podmínek skladování (teplota, vlhkost). Předpokladem pro úspěšné skladování je naskladnění zdravých, suchých, vyzrálých hlíz a dodržení správného skladovacího režimu. Na začátku uložení hlízy vyžadují teplotu 15 – 18°C po dobu 10 – 14 dní a stálý přívod vzduchu pro ”vydýchání (osušování) a hojení ran”. Ihned po období hojení následuje postupné zchlazování hlíz až na konečnou skladovací teplotu (u sadby 2 – 4°C, u konzumních brambor 4 – 6°C). Oteplováním (asi 14 dní před vyskladněním brambor) se postupně zvýší teplota na 10°C, aby byly hlízy odolnější poškození při manipulaci.



<< 18 Brambory - základy technologie pěstování a sklizně Top 18.2 Brambory v osevním postupu >>