<< 7 Cukrovka - kvalita produkce, její odbyt a zpeněžení | 7.2 Technologická jakost cukrovky >> |
Technologická jakost bulev cukrovky je vyjadřována zpravidla cukernatostí, výtěžností bílého cukru, zůstatkem cukru v melase a výrobností. Jde o komplex biologických, chemických, fyzikálně-chemických a mechanických vlastností řepné bulvy, které rozhodují o jejím rentabilním a vhodném skladování a továrním zpracování při dosažení vysoké výtěžnosti bílého rafinovaného cukru (rafinády).
Vysokou technologickou jakost má zpravidla bulva zdravá
, nezavadlá, nenamrzlá
, zbavená listové růžice hladkým, rovným nebo kuželovým řezem. Bulva s hladkým, čistým, nepoškozeným, nescvrklým povrchem, odolná proti alteraci, schopná udržovat turgor i při skladování, bez zbytků
chrástu, zelených pupenů a příměsí působících hnití. Kořenová rýha má být mělká.
Nejznámějším a dominujícím kritériem technologické jakosti cukrovky je cukernatost – polarizace (P), což je v procentech vyjádřený obsah
![]() |
Ze zjištěných hodnot se dopočítávají další ukazatelé jakosti bulev cukrovky a předpokládaná produkce cukru.
![]() |
Orientačně je možno uvést, že dodávaná cukrovka má být zdravá, způsobilá k průmyslovému zpracování, s obsahem cukru nejméně 14%, bulvy mají být větší než 100 gramů, s očekávaným zůstatkem cukru v melase nejvýše 3% hmotnosti řepy. Řepa by měla být správně seříznutá podle dohody ve smlouvě. Normálně seříznutá řepa je bulva cukrovky zbavená listové růžice a části hlavy hladkým řezem na úrovni nejníže nasazeného řapíku.
Nákupní cena dodávané cukrovky je sjednávána v kupní smlouvě dohodou za 1 tunu čisté hmotnosti cukrovky při základní cukernatosti 16%. Odvozuje se z ceny prodávaného cukru výpočtem z předem dohodnutého vzorce (53% podíl pěstitele z ceny prodaného cukru obsaženého v bulvě). Každoročně je MF ČR stanovena minimální cena cukrovky nakupované od pěstitelů a cena jedné tuny volně ložené rafinády prodávané cukrovarem velkoodběratelům.
<< 7 Cukrovka - kvalita produkce, její odbyt a zpeněžení | Top | 7.2 Technologická jakost cukrovky >> |