<< 7 Cukrovka - kvalita produkce, její odbyt a zpeněžení 7.2 Technologická jakost cukrovky >>

7.1 Shrnutí základů o kvalitě produkce, jejím odbytu a zpeněžení


Img. 7.1 - 1 : Porost cukrovky ke sklizni v listopadu či později.
Technologická jakost   bulev cukrovky
je vyjadřována zpravidla cukernatostí, výtěžností bílého cukru, zůstatkem cukru v melase a výrobností. Jde o komplex biologických, chemických, fyzikálně-chemických a mechanických vlastností řepné bulvy, které rozhodují o jejím rentabilním a vhodném skladování a továrním zpracování při dosažení vysoké výtěžnosti bílého rafinovaného cukru (rafinády).

Vysokou technologickou jakost má zpravidla bulva zdravá , nezavadlá, nenamrzlá , zbavená listové růžice hladkým, rovným nebo kuželovým řezem. Bulva s hladkým, čistým, nepoškozeným, nescvrklým povrchem, odolná proti alteraci, schopná udržovat turgor i při skladování, bez zbytků chrástu, zelených pupenů a příměsí působících hnití. Kořenová rýha má být mělká.

Nejznámějším a dominujícím kritériem technologické jakosti cukrovky je cukernatost – polarizace (P), což je v procentech vyjádřený obsah
Img. 7.1 - 2 : Přístrojové vybavení laboratoře pro stanovení jako...
 sacharózy v bulvě cukrovky. Průměrné hodnoty dosahují 16 – 20%. K dalším jakostním kritériím patří: Rozpustný popel (Pp) – vyjadřuje obsah rozpustných popelovin v řepné bulvě, stanoví se konduktometricky. V některých laboratořích cukrovarů stanovují v současné době již obsah sodíku a draslíku. Obsah prvku se přepočítá na 100g řepné kaše a uvádí se v milimolech. Alfa-aminodusík (škodlivý dusík) – je to dusík aminokyselin, ke kterému se přičítá polovina amidického dusíku obsaženého v cukrovce. Obsah α-aminodusíku se uvádí v milimolech ve 100g vzorku.

Ze zjištěných hodnot se dopočítávají další ukazatelé jakosti bulev cukrovky a předpokládaná produkce cukru.

Img. 7.1 - 3 : Kvalitní bulvy sklízíme z vyzrálých porostů cukrov...
Cukrovka je tržní technickou plodinou jejímž odběratelem je cukrovar, nejčastěji ten, v jehož rajónu je pěstována. Rozsah pěstování vychází ze smluvně zajištěného množství daného plochou či množstvím cukru nebo sklizených bulev. Smluvní ujednání vychází z nařízení vlády o regulaci trhu s cukrem.

Orientačně je možno uvést, že dodávaná cukrovka má být zdravá, způsobilá k průmyslovému zpracování, s obsahem cukru nejméně 14%, bulvy mají být větší než 100 gramů, s očekávaným zůstatkem cukru v melase nejvýše 3% hmotnosti řepy. Řepa by měla být správně seříznutá podle dohody ve smlouvě. Normálně seříznutá řepa je bulva cukrovky zbavená listové růžice a části hlavy hladkým řezem na úrovni nejníže nasazeného řapíku.

Nákupní cena dodávané cukrovky je sjednávána v kupní smlouvě dohodou za 1 tunu čisté hmotnosti cukrovky při základní cukernatosti 16%. Odvozuje se z ceny prodávaného cukru výpočtem z předem dohodnutého vzorce (53% podíl pěstitele z ceny prodaného cukru obsaženého v bulvě). Každoročně je MF ČR stanovena minimální cena cukrovky nakupované od pěstitelů a cena jedné tuny volně ložené rafinády prodávané cukrovarem velkoodběratelům.



<< 7 Cukrovka - kvalita produkce, její odbyt a zpeněžení Top 7.2 Technologická jakost cukrovky >>