| << 3.1 Postavení a význam cukru a cukrovky | 3.1.2 Postavení a význam cukru a cukrovky v ČR >> |
![]() |
![]() |
na jednoho obyvatele je v jednotlivých zemích velmi rozdílná. Jednu z nejvyšších má Kuba, Kostarika, Nový Zéland, Jamajka, z evropských zemí Irsko, Rakousko atd. Průměrná světová spotřeba cukru na jednoho obyvatele se pohybuje kolem 20,8kg.Tab. 3.1.1 - 1 : Produkce řepného a třtinového cukru ve světě.![]() |
![]() |
a cukrovka
. Obě tyto plodiny se ![]() |
suroviny v cukrovarech. Cukrová třtina poskytuje v průměru o 20 - 25% vyšší produkci cukru z jednotky plochy než cukrová řepa. Cukrová třtina roste za mnohem výhodnějších podmínek než naše řepa, dopadá na ni více slunečních paprsků a více vodních srážek, a proto se může v buňkách těchto obrovských, často i 3 m převyšujících rostlin, vytvořit mnohem více cukru než v řepě za normálních poměrů. U třtiny
výnos cukru někdy převyšuje i 20 tun z hektaru. V současné době se cukrová třtina
pěstuje ve většině tropických a v řadě subtropických zemí. Její rozšíření je zhruba limitováno 35. stupněm severní a jižní zeměpisné šířky (na severní polokouli od 29,5o s.š. v Iránu až po 61o s. š. ![]() |
![]() |
Tab. 3.1.1 - 2 : Plochy pěstování cukrovky, výnos bulev a cukru ve vybraných státech.![]() |
| << 3.1 Postavení a význam cukru a cukrovky | Top | 3.1.2 Postavení a význam cukru a cukrovky v ČR >> |