<< 3.1.2 Postavení a význam cukru a cukrovky v ČR 4 Cukrovka - biologie, růst, vývoj a požadavky na prostředí >>

3.2 Využití a výhled pěstování cukrovky v ČR


Img. 3.2 - 1 : Porost cukrové řepy.
Cena cukru vyráběného z cukrové třtiny včetně
Img. 3.2 - 2 : Stéblo cukrové třtiny - orgán, ve kterém je zásobn...
zpracování, dopravy a obchodní marže je v našich podmínkách nižší v porovnání s cenou cukru vyráběného z cukrovky. Tzv. světové ceny cukru plně neodrážejí náklady vyspělých producentů na výrobu cukru, ale jsou odrazem prodeje přebytku cukru na trhu. Cukrovka bude i nadále významnou technickou plodinou využívanou především pro výrobu cukru. Za světovou cenu se prodává cukr, který pokrývá výkyvyv produkci či spotřebě v dané zemi. Většina států si celní ochranou
Img. 3.2 - 3 : Perspektivu mají moderní cukrovary s vysokou zprac...
  a kvótami chrání vlastní producenty. Postupně se u nás uplatňují regulační pravidla proprodukci a obchodování s cukrem obdobná pravidlům platným v EU. Výše kvóty dohodnuté pro vstup ČR do EU činí 454 862 tun cukru (kvóta A+B), tj. 441 209 + 13 653 tun. Základní cena cukrovky (s cukernatostí 16%) se má postupně zvýšit na cca 1 400 Kč (46,72 Euro) za tunu u kvóty A a na 970 Kč (32,42 Euro) u kvóty B. Cena se stanovuje za účelem stabilizace příjmů pěstitelů a je zpětně odvozena z intervenční ceny bílého cukru, přičemž se bere v úvahu marže zpracovatelů, výtěžnost cukru, příjmy zpracovatelů cukrovky za prodej melasy a náklady na dopravu cukrovky ke zpracovateli.


Při posuzování základních otázek spojených s využitím cukrovky v našich podmínkách je třeba si uvědomit, že:

  • Cukr z cukrovky je významnou, energeticky bohatou a ekologicky čistou potravinou.
  • Cukrovka je plodina s vysokou agronomickou předplodinovou hodnotou.
  • Cukrovka má vysokou fotosyntetickou výkonnost, může být a je významnou dorůstající surovinou.
  • Porosty cukrovky jsou přínosné i pro ekologii, mj. pro vysokou produkci kyslíku.
  • Produkcí cukru se u nás zabývá hodně lidí, kteří by při redukci ploch přišli o práci a svoji ne sice nejlepší, ale relativně slušnou obživu.
  • Světové ceny plně neodrážejí náklady na výrobu cukru, ale jsou odrazem prodeje přebytku cukru na trhu. Za světovou cenu se prodává cukr, který pokrývá výkyvy v produkci či spotřebě v dané zemi. Většina států si celní ochranou a kvótami chrání vlastní producenty.
  • Cena cukru vyráběného z cukrové třtiny včetně zpracování a dopravy je v našich podmínkách srovnatelná s cenou cukru vyráběného z cukrovky.

 

Img. 3.2 - 4 : Cukrovar je významnou dominantou regionu i zeměděl...
Jsou sledovány možnosti využití cukrovky k výrobě lihu, respektive ETBE (etyl-terciál-butyl-éter) přísady využitelné v pohonných hmotách. Ověřují se další možnosti využití cukrovky v malotonážní chemii, na výrobu krmných kvasnic atd. Lze předpokládat, že produkce cukru v ČR bude i nadále využívána především k přímé spotřebě a v potravinářském průmyslu. Celková spotřeba cukru v ČR se předpokládá na úrovni cca 440 tisíc tun, což představuje spotřebu na jednoho obyvatele kolem 39 - 40kg. Potřebu cukru pro tuzemskou spotřebu bude možno zajistit na ploše kolem 65 až 70 tis. ha při cukernatosti 16%, za předpokladu stabilizovaného hektarového výnosu na úrovni 45 až 48 tun z hektaru.

Graph 3.2 - 1 :


Graph 3.2 - 2 :



Tab. 3.2 - 1 : První odhad výroby řepného cukru v západní Evropě v roce 2003/04 podle F.O.Licht (v hodnotě surového cukru).
Tab. 3.2 - 1 : První odhad výroby řepného cukru v západní Evropě ...



Tab. 3.2 - 2 : Sklizňové plochy cukrovky podle krajů v letech 2000-2002.
Tab. 3.2 - 2 : Sklizňové plochy cukrovky podle krajů v letech 200...



Tab. 3.2 - 3 : Cukr bílý, průměrné měsíční ceny v USD/t (London No.5). Dodací podmínka FOB - vybrané přístavy.
Tab. 3.2 - 3 : Cukr bílý, průměrné měsíční ceny v USD/t (London N...



Tab. 3.2 - 4 : Cukr surový, průměr. měsíční ceny London No.7 v USD/t. Dodací podmínka CIF volně ložená na lodi VB.
Tab. 3.2 - 4 : Cukr surový, průměr. měsíční ceny London No.7 v US...



Tab. 3.2 - 5 : Bilance výroby a spotřeby cukru včetně cukru ve výrobcích a substituentů (tis. t).
Tab. 3.2 - 5 : Bilance výroby a spotřeby cukru včetně cukru ve vý...



Tab. 3.2 - 6 : Ceny zemědělských výrobců (Kč/t).
Tab. 3.2 - 6 : Ceny zemědělských výrobců (Kč/t).



Tab. 3.2 - 7 : Přehled cukrovarů, které zahájí cukrovarnickou kampaň 2003/04.
Tab. 3.2 - 7 : Přehled cukrovarů, které zahájí cukrovarnickou kam...




<< 3.1.2 Postavení a význam cukru a cukrovky v ČR Top 4 Cukrovka - biologie, růst, vývoj a požadavky na prostředí >>