<< 20.1.8 Skladování hlíz 20.2.2 Hospodářský význam >>

20.2 Jakon (Polymnia sonchifolia)

20.2.1 Postavení a pěstování jakonu

Jakon je vytrvalá bylina, dorůstající výšky až dva metry, která se u nás pěstuje jako jednoletá. Hlízy jakonu se obvykle používají k jídlu syrové. Mají slabou šedohnědou až fialovou
Img. 20.2.1 - 1 : Porost jakonu - vytrvalá bylina dorůstající výšky ...
pokožku. Pod ní se nachází korová vrstva, která má slabě pryskyřičnou příchuť, což je důvodem k olupování těchto částí. Dužnina je křehká, šťavnatá a nasládlá, sklovitého vzhledu, barvy bílé až krémově žluté, jemné ovocné chuti. Nařezané hlízy se přidávají do čerstvých zeleninových salátů, kterým dodávají charakteristickou chuť a konzistenci. Lodyha s mladými listy se upravuje vařením jako zelenina. Hlavní zásady pěstování jakonu jsou obdobné jako při pěstování brambor.

 



<< 20.1.8 Skladování hlíz Top 20.2.2 Hospodářský význam >>