<< 3 Cukrovka - pěstitelský význam a využití 3.1.1 Postavení a význam cukru a cukrovky ve světě >>

3.1 Postavení a význam cukru a cukrovky


Img. 3.1 - 1 : Cukr je potravinářskou surovinou nezbytnou pro řad...
Cukr , ve většině zemí světa nejběžnější sladidlo, je v podstatě velmi čistá chemická sloučenina - sacharóza. Světová produkce cukru se pohybuje od 125 - 130 milionů tun. Spotřeba je zpravidla o 3 až 6 miliónů tun nižší. Přehled o produkci a spotřebě cukru uvádí tabulka. Největšími producenty cukru jsou Indie, Brazílie, Kuba, Čína, USA, Francie, Německo, Thajsko, Mexiko, Pákistán, Indonésie, Austrálie, Turecko atd.


Tab. 3.1 - 1 : Výroba a spotřeba cukru ve světě v tis. tun v hodnotě surového cukru (F.O. Licht).
Tab. 3.1 - 1 : Výroba a spotřeba cukru ve světě v tis. tun v hodn...



Img. 3.1 - 2 : Cukr je vyráběn z bulev cukrovky - především zdrav...



<< 3 Cukrovka - pěstitelský význam a využití Top 3.1.1 Postavení a význam cukru a cukrovky ve světě >>