<< 6.4.2 Jarní příprava půdy 6.6 Založení porostu >>

6.5 Osivo a odrůdy cukrovky

V současnosti je v ČR registrováno velmi mnoho odrůd geneticky jednoklíčkové cukrovky zahraničních firem. Až na výjimky jsou to triploidní hybridy šlechtěné na bázi CMS.

Img. 6.5 - 1 : Porost cukrovky, v pozadí odrůdový pokus.
Podle výnosu kořene (bulvy) a cukernatosti lze současné odrůdy rozdělit
na odrůdy výnosové (V-typ), ty dosahují vyššího výnosu kořene a nižší
Img. 6.5 - 2 : Maloparcelkové pokusy pro seznam doporučených odrů...
  cukernatosti (16 – 17%) – Maraton, Alaska aj. Odrůdy normálního typu (N-typ) – Anca, Dominátor, Granada, Khazar – poskytují střední až vyšší výnosy bulev se střední cukernatostí a výtěžností rafinády. Cukernaté odrůdy (Bermuda, Dream, Erika, Euro, Extrema, Impact, Kaweduca, Larisa, Polaris, Takt) mají nižší výnosy kořene, ale vysokou cukernatost (17 – 18 i více %) a výtěžnost rafinády. Řada odrůd je řazena k přechodným NC typům (Compact, Dialog, Eureka, Fox aj.) či NV-typům (Amelie, Casino, ScarlettTesyna, Triumph). V sortimentu jsou N typy a typy přechodné nejvíce zastoupeny. Cukernaté odrůdy dříve technologicky vyzrávají, spíše snáší časnější sklizeň, případně pozdější setí. V-typy vyžadují delší vegetační dobu. Samostatnou kapitolu představuje zkoušení a registrace odrůd tolerantních k rizománii. V ČR je pro pěstitele každoročně zpracováván na základě výsledků maloparcelkových pokusů i seznam doporučených odrůd (“zelená knížka”).

Geneticky jednoklíčkové osivo je distribuováno pěstitelům prostřednictvím cukrovarů po výsevních jednotkách (VJ) – 1VJ obsahuje 100000 semen. Musí mít tyto vlastnosti:

  • geneticky založenou jednoklíčkovost 98 – 100%
    Img. 6.5 - 3 : Obalované osivo.

  • vysokou klíčivost (minimálně 92%), vysévat “na konečnou vzdálenost” osivo s klíčivostí do 90% znamená vznik porostů s vysokou mezerovitostí (10% i více), současné osivo má klíčivost okolo 95% i více

  • vysokou energii klíčení tak, aby po vysetí klubíčka klíčila hromadně

  • dobrou vysévatelnost, ta je zabezpečena obroušením přírodního osiva a následným obalením na kulovitý tvar s kalibrací 3,75 – 4,75mm

  • namoření fungicidy a insekticidy (TMTD, TCHG CBF nebo Gaucho)

  • výraznou barvu povrchu pro snadnou kontrolu uložení v půdě

  • vysoký výnosový potenciál v genetickém základu odrůdy (většinou přes 10t bílého cukru)



Tab. 6.5 - 1 :

Seznam registrovaných odrůd cukrovky v roce 2003.


Tab. 6.5 - 1 : Seznam registrovaných odrůd cukrovky v roce 2...



Tab. 6.5 - 2 :

Seznam registrovaných odrůd cukrovky v roce 2003 (pokrač.).


Tab. 6.5 - 2 : Seznam registrovaných odrůd cukrovky v roce 2...


Img. 6.5 - 4 : Polní den ŘI v Semčicích.


 



<< 6.4.2 Jarní příprava půdy Top 6.6 Založení porostu >>