<< 6.8.2 Způsoby sklizně cukrovky 6.9 Posklizňové ošetření a skladování cukrovky >>

6.8.3 Sklizňové ztráty


Img. 6.8.3 - 1 : Za přijatelné lze považovat sklizňové ztráty bulev...
Img. 6.8.3 - 2 : Ztráty způsobují i nevhodné překážky, které jsou n...
Celkové sklizňové ztráty
by neměly přesáhnout 10%. Využití dobře seřízených moderních výkonných sklízečů za příznivého počasí umožňuje snížit sklizňové ztráty na hranici 5%. Ztráty při sklizni cukrovky vznikají špatným ořezáním , propadnutím bulev a jejich nevyoráním. Předpokladem je vyrovnaný porost s minimem shluků i solitérních rostlin v mezerách, řep vyosených a vysoko vyrůstajících nad povrch půdy. Další příčinou sklizňových ztrát je i značný odpor utužených půd k vytažení kořene a zahloubení vyorávacích těles. Snížení sklizňových ztrát tedy závisí jak na celé technologii pěstování a stavu porostu, tak na konstrukci, seřízení a obsluze sklízeče .


Ztráty výnosu cukrové hmoty při různých výškách sřezu. (Čárkovaně je vyznačena poloha správného sřezu.)
Form. 6.8.3 - 1 : Ztráty výnosu cukrové hmoty při různých výškách sř...



<< 6.8.2 Způsoby sklizně cukrovky Top 6.9 Posklizňové ošetření a skladování cukrovky >>