<< 6.9.1 Ukládka bulev na složišti | 6.9.3 Nakládka, čištění a transport bulev do cukrovaru >> |
Bulva cukrovky je i po odříznutí chrástu stále živý organismus a má svůj specifický a bioenergetický vysoce ztrátový metabolismus. Hlavnímfyziologickým pochodem je dýchání, při němž se spaluje sacharóza (řepa prodýchává cukr). Na jeho vrub připadá při dlouhodobém skladování řepy 70% až 80% veškerých ztát cukru. Zbývajících 20 – 30% jsou ztráty mikrobiologické
, způsobené škodlivou činností skládkových fytopatogenních mikroorganismů ( převážně plísně a bakteriální hniloby
).
Uložené bulvy je třeba vhodně ošetřit pro snížení skladovacích ztrát zakrytím , větráním či chemickými látkami. Snížit skladovací ztráty můžeme využitím fyzikálních i chemických prostředků. Běžné skladovací ztráty cukrovky
jsou asi:
Větrání skladované cukrovky
![]() |
Chemické ošetření skladované cukrovky
Při skladování cukrovky můžeme pro omezení skladovacích ztrát používat i chemické prostředky. Nejvyšší účinek a pozitivní požadované vlastnosti mají při jemném a rovnoměrném postřiku skladovaných bulev, při tlaku 0,2 až 0,3MPa:
![]() |
Vápenné mléko, dezinfekční prostředek s antisolárními vlastnostmi. Optimální koncentrace při dávce 10l na tunu řepy je 6° Bé (55g CaO/l vody). Snižuje ztráty cukru o 15%.
Kombinace vápenného mléka a chlórového vápna. Na 100l vápenného mléka přidáme 3kg chlórového vápna. Dávka postřiku je 10 litrů na 1t. Snížení ztrát minimálně o 30%.
Zakrývání skladované cukrovky
Zmrzlou cukrovku lze při vyšší spotřebě energie v cukrovaru zpracovat. Technologicky obtížně zpracovatelná až nezpracovatelná je však cukrovka
, která před zpracováním rozmrzne, neboť buněčné stěny jsou roztrhané, obsah bulvy zrosolovatí, při zpracování silně pění a je
![]() |
V poslední době je ověřováno zakrývání hromad netkanou textilií či krátce řezanou slámou. Na jednu tunu řepy je potřeba 10kg slámy.
![]() |
Vlis je netkaná textilie polypropylenu odolná vodě, která propouští vzduch a omezuje kondenzaci vodní páry. Zakrytí vlisem se doporučuje při dočasných mírných mrazech, neboť chrání proti nočním mrazům –5°C až –10°C, nebo celodennímu mrazu –1 až –5°C.
<< 6.9.1 Ukládka bulev na složišti | Top | 6.9.3 Nakládka, čištění a transport bulev do cukrovaru >> |