<< 6.9.1 Ukládka bulev na složišti 6.9.3 Nakládka, čištění a transport bulev do cukrovaru >>

6.9.2 Skladování cukrovky

Bulva cukrovky je i po odříznutí chrástu stále živý organismus a má svůj specifický a bioenergetický vysoce ztrátový metabolismus. Hlavnímfyziologickým pochodem je dýchání, při němž se spaluje sacharóza (řepa prodýchává cukr). Na jeho vrub připadá při dlouhodobém skladování řepy 70% až 80% veškerých ztát cukru. Zbývajících 20 – 30% jsou ztráty mikrobiologické , způsobené škodlivou činností skládkových fytopatogenních mikroorganismů ( převážně plísně a bakteriální hniloby ).
Img. 6.9.2 - 1 : Do cukrovaru mají být dodávány bulvy čisté bez ros...
 

Uložené bulvy je třeba vhodně ošetřit pro snížení skladovacích ztrát zakrytím , větráním či chemickými látkami. Snížit skladovací ztráty můžeme využitím fyzikálních i chemických prostředků. Běžné skladovací ztráty cukrovky jsou asi:


Větrání skladované cukrovky

Img. 6.9.2 - 2 : Dočasně uložené bulvy na přícestné skládce.
 Pro omezení skladovacích ztrát při skladování cukrovky lze uplatnit přirozené nebo umělé větrání. Účinek větrání spočívá v ochlazování vnitřního prostředí hromad, čímž se snižuje intenzita dýchání. Zvláště důležité je v prvních 3 až 5 dnech po sklizni , kdy řepa vykazuje maximální intenzitu dýchání. Lze využít pasivní větrání pomocí větracích kanálů a komínů nebo aktivní s nuceným oběhem vzduchu (zabudovat ventilátory). Účinek větrání snižuje podíl příměsí a nečistot na bulvách. Přirozené větrání řepy snižuje ztráty cukru o 20 až 30%. Při aktivním větrání jsou sníženy ztráty cukru o 45 až 80%. V současné době se na dočasných ukládkách nevyužívá.


Chemické ošetření skladované cukrovky

Při skladování cukrovky můžeme pro omezení skladovacích ztrát používat i chemické prostředky. Nejvyšší účinek a pozitivní požadované vlastnosti mají při jemném a rovnoměrném postřiku skladovaných bulev, při tlaku 0,2 až 0,3MPa:

Img. 6.9.2 - 3 : Při dlouhodobějším uložení na velkých hromadách je...
Fundazol 50 WP, suspenzní fungicidní přípravek obsahující 50% benomylu. Aplikuje se postřikem ve formě 0,3% vodní suspenze, při dávce suspenze 8 až 10l/t skladované řepy. Snížení ztrát při skladování přes 20 dní o 40 až 50%.

Vápenné mléko, dezinfekční prostředek s antisolárními vlastnostmi. Optimální koncentrace při dávce 10l na tunu řepy je 6° Bé (55g CaO/l vody). Snižuje ztráty cukru o 15%.

Kombinace vápenného mléka a chlórového vápna. Na 100l vápenného mléka přidáme 3kg chlórového vápna. Dávka postřiku je 10 litrů na 1t. Snížení ztrát minimálně o 30%.

Zakrývání skladované cukrovky

Zmrzlou cukrovku lze při vyšší spotřebě energie v cukrovaru zpracovat. Technologicky obtížně zpracovatelná až nezpracovatelná je však cukrovka , která před zpracováním rozmrzne, neboť buněčné stěny jsou roztrhané, obsah bulvy zrosolovatí, při zpracování silně pění a je
Img. 6.9.2 - 4 : Cukrovka silně poškozená mrazem.
obtížně filtrovatelný. Proto je na místě péče o skládky cukrové řepy v tomto období formou jejich zakrývání netkanou textilií , tzv. vlisem nebo krátce řezanou slámou nebo jinými vhodnými materiály.

V poslední době je ověřováno zakrývání hromad netkanou textilií či krátce řezanou slámou. Na jednu tunu řepy je potřeba 10kg slámy.
Img. 6.9.2 - 5 : Někdy není cukrovka včas sklízena, bulvy na poli z...
Řezačkou vybavenou rozdružovacím zařízením se sláma nafouká ve vrstvě 10 – 15cm na skládku řepy. Hřeben skládky se nesmí zakrývat. Zakrývání skládky slámou se doporučuje při trvale silném mrazu. Vhodně zakryté bulvy překonají bez velkého poškození mrazem noční teploty pod –10°C nebo více mrazivých dní pod –5°C. Krátce řezaná sláma se při překlepávání zcela oddělí s ostatními nečistotami od cukrovky.

Vlis je netkaná textilie polypropylenu odolná vodě, která propouští vzduch a omezuje kondenzaci vodní páry. Zakrytí vlisem se doporučuje při dočasných mírných mrazech, neboť chrání proti nočním mrazům –5°C až –10°C, nebo celodennímu mrazu –1 až –5°C.



<< 6.9.1 Ukládka bulev na složišti Top 6.9.3 Nakládka, čištění a transport bulev do cukrovaru >>