5 týdnů. Plodem čekanky je 3 - 5 hranná, jednosemenná nažka, dole zúžena, s hmotností tisíce nažek 0,8 - 2g.
Bulva čekanky
obsahuje 26% sušiny (22 - 28%) a 74% (72 - 78%) vody. V sušině je okolo 22% bezdusíkatých extraktivních látek (inulínu je přibližně 16%), 0,35% tuku, 1% proteinů, 1,4% vlákniny a 1,3% popelovin. Inulín se netvoří jen jako zásobní látka, ale během vegetace se nachází v semeni, listech i v lodyze rostliny. Obsah inulínu v kořeni se s postupujícím růstem kořenů zvyšuje. Množství fruktózy není tak proměnlivé.
V listině povolených odrůd je v současnosti uvedena odrůda Cassel (zapsána v roce 2000), dříve byly uváděny dvě staré české odrůdy Slezská a Špičák. Šlechtění nových odrůd ani udržovací šlechtění v ČR nepokračuje, proto je k nám většinou dováženo osivo zahraničních odrůd. Základním parametrem pro výběr odrůdy je účel pěstování (u nás zpravidla výnos a obsah inulínu). Podobně jako u cukrovky, byly u čekanky vyšlechtěny odrůdy výnosové a cukernaté, a v současné době jsou preferovány na trhu odrůdy cukernaté.