<< 19.1 Shrnutí základů o kvalitě produkce, jejím odbytu a zpeněžení | 19.3 Odbyt a zpeněžení >> |
![]() |
A - lojovité salátové brambory, nerozvářivé, vhodné do salátů a jako příloha (např. odrůdy Lenka, Nicola)
B - lojovité až slabě moučnaté, nerozvářivé, vhodné k přípravě jídel všeho druhu (např. odrůdy Agria, Solara)
C - moučnaté, středně rozvářivé, vhodné na kaši, bramborové knedlíky apod. (např. odrůda Karlena)
Z ukazatelů chemického složení namátkově kontroluje potravinářská inspekce (ČZPI) obsah dusičnanů a glykoalkaloidů (GA). Hygienické předpisy připouštějí na lkg čerstvých hlíz nejvýše 300mg (NO3)– – u raných brambor do 15. 7. 500mg (NO3)– – a 200mg GA. Specifické požadavky na kvalitu mají výrobci potravinářských výrobků.
#1232 c#
V případě jakosti sadbových brambor stanoví “Zákon o osivu a sadbě” s prováděcí vyhláškou pro jednotlivé množitelské stupně konkrétní požadavky na zdravotní stav z hlediska viróz a dalších chorob, mechanického poškození a velikostního třídění. U průmyslových brambor je kladen důraz na co nejvyšší škrobnatost (nad 17%) a velikost škrobových zrn.
<< 19.1 Shrnutí základů o kvalitě produkce, jejím odbytu a zpeněžení | Top | 19.3 Odbyt a zpeněžení >> |