<< This is the first chapter 2 Okopaniny >>

1 Úvod

Vážení čtenáři, příznivci Internetu,

Současná studijní literatura je většinou založena na zpracování textu na dané téma a jen okrajově je doplněna obrázky, schématy a tabulkami. Tímto způsobem jsou připravena i vytištěná skripta na katedře rostlinné výroby agronomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze. Současná skladba studentů, výraznější rozvoj dálkových forem studia, nás vede k tvorbě a prezentaci nových forem studijních materiálů, vhodných především pro samostudium. K takovýmto formám patří také multimediální aplikace. Obrazové a grafické zpracování umožní lepší pochopení i zapamatování souvislostí aplikované disciplíny jakou je "Pěstování polních plodin”.

Img. 1 - 1 : Kvetoucí porost brambor.
Img. 1 - 2 : Bulvy tuřínu nacházejí  uplatnění i při výrobě zel...
Img. 1 - 3 : Vzešlá rostlinka cukrové řepy.



Právě otevřená aplikace okopaniny je jednou z nových forem studijní literatury připravených naší katedrou. Předkládaný text vychází hlavně z klasických skript “Okopaniny” vydaných ve spolupráci s MZLU v Brně a ZF JČU v Českých Budějovicích. Text byl částečně aktualizován, aby vyhovoval a odrážel současné trendy na tomto úseku pěstování.

Img. 1 - 4 : Hlízy brambor se používají nejen jako potravina, a...
Img. 1 - 5 : Krmná řepa patří mezi významné krmné okopaniny.
Img. 1 - 6 : Pěstitelé jednotlivých okopanin mají k dispozici ř...


V této aplikaci je předkládaný text doplněn obrázky jednotlivých rostlin či jejich částí, obsahuje více schémat, tabulek a grafů, s cílem co nejnázorněji ukázat danou problematiku. Názorně představit některé stroje, technologické postupy či pěstované odrůdy, nejdůležitější choroby a škůdce kulturních druhů. Tato forma zpracování dává prostor i pro těsnější prezentaci firem a případnou propagaci jejich výrobků a služeb.

Img. 1 - 7 : Čekanka obecná je dvouletá rostlina, kterou v prvn...
Img. 1 - 8 : Pěstované plodiny je třeba ochránit před řadou ško...
Img. 1 - 9 : Jakon - jedna z perspektivních okopanin.


Multimediální skripta zahrnují nové vědecké a základní praktické poznatky z oblasti rostlinné produkce na přelomu tisíciletí. Rozsah textu (úroveň obsahu kapitol 1-3) rámcově odpovídá osnovám přednášek předmětu “Speciální produkce rostlinná – okopaniny”. Předmět je syntetický, proto i předkládaný text je komplexnější, navazuje na jiné odborné disciplíny fytotechnického charakteru, které souborně zpracovává do jednotlivých pěstitelských technologií. V úvodu kapitol první hloubky obsahu je stručně shrnuta problematika celé kapitoly, ve které jsou jednotlivé dílčí části hodnoceny podrobněji. Další podrobné, především doplňující informace, jsou uvedeny v tabulkách a v rozbalovacím okně. Významnou předností celé aplikace je vyhledávání dané problematiky (tématu) podle zadaného textu.

Img. 1 - 10 : Výsadba brambor do odkameněné půdy.
Img. 1 - 11 : S podzimem je neodmyslitelně spojena sklizeň bulev...
Img. 1 - 12 : Sklizeň a polní ukládka bulev cukrovky.


Skripta jsou určena především pro studenty některých oborů Agronomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze (u nichž se předpokládá teoretická i provozní rostlinářská specializace). Jsou ale vhodnou odbornou literaturou pro ostatní specialisty v tomto oboru. Seznamují čtenáře s hlavními okopaninami, jejich významem, pěstováním, sklizní a jakostním hodnocením produktů.

Img. 1 - 13 : Vhodná odrůda je jedním ze základních předpokladů ...
Img. 1 - 14 : Cukr se vyrábí z cukrové třtiny i cukrovky, prodáv...
Img. 1 - 15 : Cukrová třtina i řepa cukrová se zpracovávají v cu...


Přáním všech autorů, kteří se na zpracování této multimediální pomůcky podíleli je, aby tato publikace co nejvíce pomohla ve studiu této odborné problematiky a odbornými radami přispěla i k rozvoji pěstování okopanin.

Za autorský kolektiv

Prof. Ing. Josef Pulkrábek, CSc.

 

Autorský kolektiv děkuje sponzorským firmám za finanční pomoc při vydání publikace. Svými propagačními materiály vhodně přispěly k rozšíření pěstitelských technologií po technické stránce.



<< This is the first chapter Top 2 Okopaniny >>