<< 9.1.4 Technologie pěstování 9.1.6 Úprava a zkrmování krmné řepy >>

9.1.5 Skladování – konzervace krmné řepy

Uskladnění krmné řepy navazuje přímo na sklizeň. Účelem skladování je umožnit zkrmování řepy během celého zimního období při minimálních ztrátách i nákladech.

Skladování v krechtech je obvyklé v podnicích, které sklízí řepu mechanizovaně. Krechty zakládáme v blízkosti stáje na zpevněné ploše. Přibližné - možné rozměry: šířka 7 – 8m, výška 3 – 3,5m, délka dle potřeby. Nucené větrání zajistí dřevěný trojboký rošt a ventilátor. Krechty zakryjeme plachtou z PVC a zateplíme balíky slámy. Větráme především na počátku naskladnění a dále pro udržení teploty v krechtech 1 – 3oC. Při naskladnění je vhodné přidávat do vháněného vzduchu vápenný prach, cca 4kg na 1t skladované řepy. Naskladnění a vyskladnění je mechanizováno dopravníky a nakladači. Nevýhodou tohoto způsobu je odběr řepy v zimě při větších mrazech, nebezpečí namrznutí odkrytého čela krechtu.

Skladování v kolnách a přístřešcích, kde boky stodoly zevnitř zateplíme balíky slámy a hřeben přikrýváme podle teploty, má výhodu pro možnost odběru při větších mrazech. Optimální teplota skladování je 1 – 3oC. Intenzita dýchání řepy závisí především na skladovací teplotě. Při teplotách nad 4 – 5oC se zvyšuje, což vytváří příznivé podmínky pro rozvoj patogenů.



<< 9.1.4 Technologie pěstování Top 9.1.6 Úprava a zkrmování krmné řepy >>