<< 1 Úvod 2.2 Obecná charakteristika okopanin >>

2 Okopaniny

2.1 Základní souhrn o okopaninách

Okopaniny jsou polní plodiny poskytující produkty s nízkým obsahem sušiny (10 – 30%), což společně s jejich morfologickými a biologickými vlastnostmi ovlivňuje postupy pěstování, sklizně, posklizňové úpravy a skladování. Jsou to velmi produktivní plodiny, schopné
Img. 2.1 - 1 : Sacharóza (řepný cukr) je hlavní zásobní látkou v ...
poskytovat vyšší hospodářské výnosy než jiné plodiny. Většinou jsou producenty energeticky bohatých látek, které se jako zásobní látky ukládají ve zdužnatělých rostlinných orgánech (stoncích, oddencích, kořenech).

Img. 2.1 - 2 : Cukr se získává z řepných řízků, které jsou po ext...
Význam okopanin je dán vysokými produkčními schopnostmi organických látek (cukry, škrob, inulín), které zabezpečují energetickou složku výživy lidí a krmení zvířat. Produkce vitamínů a minerálních látek je důležitá pro výživu lidí a krmení zvířat. Látkové složení okopanin se využívá pro přímou výživu ( brambory ) nebo se z nich průmyslově vyrábějí významné produkty (cukr, škrob, kávovinové náhražky, inulín aj.). Dále se okopaniny používají ke krmení hospodářských zvířat; zkrmují se buď přímo nebo se silážují, paří, popřípadě suší. V živočišné výrobě se zužitkovávají zbytky po jejich průmyslovém zpracování (zdrtky, řízky, melasa apod.). Okopaniny mají velký význam i v soustavě hospodaření na půdě.


Okopaniny patří do těchto čeledí:

  • Merlíkovité: řepa (cukrovka, krmná a salátová)
  • Hvězdnicovité: topinambur
  • Čekankovité: čekanka
  • Mrkvovité: mrkev
  • Lilkovité: brambor
  • Brukvovité: tuřín, vodnice, krmná kapusta, krmný kedluben
  • Tykvovité: tykev velkoplodá, tykev obecná, meloun vodní a cukrový


<< 1 Úvod Top 2.2 Obecná charakteristika okopanin >>