Okopaniny
jsou polní plodiny poskytující produkty s nízkým obsahem sušiny (10 – 30%), což společně s jejich morfologickými a biologickými vlastnostmi ovlivňuje postupy pěstování, sklizně, posklizňové úpravy a skladování. Jsou to velmi produktivní plodiny, schopné
 |
poskytovat vyšší hospodářské výnosy než jiné plodiny. Většinou jsou producenty energeticky bohatých látek, které se jako zásobní látky ukládají ve zdužnatělých rostlinných orgánech (stoncích, oddencích, kořenech).
Význam okopanin je dán vysokými produkčními schopnostmi organických látek (cukry, škrob, inulín), které zabezpečují energetickou složku výživy lidí a krmení zvířat. Produkce vitamínů a minerálních látek je důležitá pro výživu lidí a krmení zvířat. Látkové složení okopanin se využívá pro přímou výživu ( brambory
) nebo se z nich průmyslově vyrábějí významné produkty (cukr, škrob, kávovinové náhražky, inulín aj.). Dále se okopaniny používají ke krmení hospodářských zvířat; zkrmují se buď přímo nebo se silážují, paří, popřípadě suší. V živočišné výrobě se zužitkovávají zbytky po jejich průmyslovém zpracování (zdrtky, řízky, melasa apod.). Okopaniny mají velký význam i v soustavě hospodaření na půdě.
Okopaniny patří do těchto čeledí:
Merlíkovité: řepa (cukrovka, krmná a salátová)
Hvězdnicovité: topinambur
Čekankovité: čekanka
Mrkvovité: mrkev
Lilkovité: brambor
Brukvovité: tuřín, vodnice, krmná kapusta, krmný kedluben
Tykvovité: tykev velkoplodá, tykev obecná, meloun vodní a cukrový