<< 7.3.1 Smluvní podmínky 7.3.3 Cena a vyúčtování dodané cukrovky >>

7.3.2 Rámcový postup přejímky cukrovky v cukrovaru


Img. 7.3.2 - 1 : Bulvy jsou nakládány různým způsobem, například či...
Časově probíhá sklizeň a nákup cukrovky podle harmonogramu dodávek, který je upřesňován dodatkem ke smlouvě před zahájením cukrovarnické kampaně. Cukrovka se vykupuje a proplácí podle čisté hmotnosti a cukernatosti (v některých cukrovarech jsou prémie i za další kvalitativní ukazatele). Čistá hmotnost a kvalita dodávek cukrovky se stanovují na složišti cukrovaru, cukernatost a případně další technologické znaky v laboratoři cukrovaru.

Orientačně je možno uvést, že dodávaná cukrovka má být zdravá, způsobilá k průmyslovému zpracování, s obsahem cukru nejméně 14% , bulvy mají být větší než 100 gramů, s očekávaným zůstatkem cukru v melase nejvýše 3% hmotnosti řepy. Řepa by měla být správně seříznutá podle dohody ve smlouvě.

Čistou hmotnost dodávky stanovujeme podle smluvně dohodnutého způsobu přejímky cukrovky cukrovarem.


Příklady nákupu cukrovky – stanovení čisté hmotnosti a technologické jakosti dodaných bulev cukrové řepy:


Odběr vzorků bulev
Img. 7.3.2 - 2 : Vzorky bulev jsou odebírány automaticky při stanov...
Img. 7.3.2 - 3 : Ručně odebraný vzorek bulev pro nákupní hodnocení ...
Img. 7.3.2 - 4 : Kontrola vzorkování a dopřesnění místa odběru vzor...
Img. 7.3.2 - 5 : Vzorkovadlo pro odběr vzorků bulev (rypro).



Praní a čištění (stanovení čisté hmotnosti)
Img. 7.3.2 - 6 : Vyprané bulvy zbavené veškerých nečistot připraven...
Img. 7.3.2 - 7 : Odebraný vzorek se vypere a dočistí, odřízne se hl...
Img. 7.3.2 - 8 : Po složení dodávky se stanoví hmotnost dopravního ...




Příprava řepné kaše pro stanovení cukernatosti a dalších jakostních ukazatelů
Img. 7.3.2 - 9 : Z čistých bulev cukrovky se na řepné pile připraví...
Img. 7.3.2 - 10 : Připravená řepná kaše se homogenizuje, popřípadě s...




Vlastní stanovení cukernatosti
Img. 7.3.2 - 11 : Cukernatost je stanovována studenou digescí a násl...
Img. 7.3.2 - 12 : Pro polarimetrické stanovení je třeba připravit di...
Img. 7.3.2 - 13 : Pro polarimetrické stanovení je třeba připravit di...
Img. 7.3.2 - 14 : Polamat a další přístroje pro stanovení jakosti bu...






<< 7.3.1 Smluvní podmínky Top 7.3.3 Cena a vyúčtování dodané cukrovky >>