Chemické složení mrkve je patrno z dříve uvedených tabulek. Kořeny krmné mrkve obsahují hodně sacharózy a fruktózy, které dávají mrkvi příjemnou chuť. Podíl bílkovin je vyšší než u jiných okopanin. Kořeny mrkve obsahují 14 - 15% sušiny a 0,7 - 0,8% bílkovin. Mrkev obsahuje mnoho vitamínů, zejména C, B1, B2, A a PP. Mrkev je rostlina s vyšším obsahem nitrátů. Lze uvést, že vnější korová vrstva kořene je na nitráty poměrně chudá, vnitřní cévní svazek obsahuje čtyř až pěti násobné množství nitrátů. Mrkev může být krmena v malých dávkách všem druhům zvířat. Vhodná je především pro mladý dobytek. Působí dieteticky a podporuje trávení.
V sortimentu povolených odrůd je odrůda Višnovská žlutočervená, která má nižší výnos kořene (až o 10%), avšak vyšší obsah sušiny a karotenu (8mg ve 100g sušiny). Je to odrůda vhodná i ke konzumu. Dále je povolena odrůda Táborská žlutá, která je výnosnější, ale obsah sušiny a karotenu je podstatně nižší (1mg ve 100g sušiny). Nároky na klimatické podmínky mají uvedené odrůdy obdobné.