v polovině listopadu převládá většinou nevyhovující počasí, srážky a nízký výpar vody z půdy vedou k jejímu přemokření a ztěžují či znemožňují
sklizeň, značně zvyšují sklizňové ztráty.
Cukrovku začínáme zpravidla sklízet
v první dekádě října, kdy je předpoklad vysoké technologické jakosti bulev. Za technologickou zralost považujeme
takový stav, kdy cukrovka je vhodná ke zpracování a poměr cukrů k necukrům je nejvýhodnější. Chrást řepy žloutne
, rozklesává se. Lze říci, že bulvy cukrovky mají vysokou technologickou jakost.
Technologická jakost cukrovky je komplex biologických, chemických, fyzikálně chemických a mechanických vlastností řepné bulvy. Bulva má být zdravá, nezavadlá, nenamrzlá, zbavená listové růžice hladkým, rovným
nebo kuželovým řezem. Povrch bulvy má být hladký, čistý, nepoškozený, nescvrklý, odolný proti alteraci, schopný udržovat turgor i při skladování, bez zbytků chrástu, zelených pupenů a příměsí působících hnití. Výhodou je, je-li kořenová rýha mělká. Nejznámějším a dominujícím kritériem využívaným při hodnocení technologické jakosti cukrovky je cukernatost – polarizace (P) je v procentech vyjádřený obsah sacharózy v bulvě cukrovky. Průměrné hodnoty dosahují 16 – 19%.
Technologickou zralost cukrovky také dobře charakterizuje MB faktor (může být i kriteriem zralosti), který vyjadřuje množství melasy v procentech vztažené na 100kg vyrobeného bílého cukru. U jakostní řepy
má MB faktor hodnotu 12 – 22, u méně jakostní 30 a více.
Podobně Ludecke a Nietzsche (1966) stanovili kvocient zralosti jako poměr cukru k sodíku. Pro počátek zralosti stanovili tito autoři hodnotu QR = 2,00.

P = cukernatost (polarizace), m x Na2O = obsah sodíku v %
Vlastní období sklizně bývá velmi dlouhé, často vychází z podmínek daného kampaňového roku (vysoká sklizeň, malá kapacita cukrovarů atd.), bývá od konce září do počátku listopadu
, je kompromisem mezi ztrátami výnosu při včasnějším zahájení sklizně a sklizňovými a skladovacími ztrátami při špatném počasí v listopadu a prosinci. Skutečné období sklizně v ČR je 45 dní mezi 25.9. a 10.11. (část připadá na dny deštivé, kdy se nesklízí nebo velmi špatně). Počátek sklizně konkrétního porostu volí pěstitel podle technologické zralosti. Včas setá cukrovka (např. ve 3. dekádě března) může při sklizni obsahovat v bulvě 19 – 20% cukru a nejvýše 0,33% rozpustných popelovin a 20mg alfa-aminodusíku. K ranější sklizni jsou vhodnější cukernaté odrůdy (C), které většinou rychleji a dříve technologicky vyzrávají. Při pozdní sklizni
je naopak lépe využit produkční potenciál výnosových odrůd.