<< 9.1 Postavení a pěstování krmné řepy 9.1.2 Botanická charakteristika >>

9.1.1 Hospodářský význam

Hospodářský význam krmné řepy spočívá jednak v jejím vysokém produkčním potenciálu výnosu sušiny (především glycidů), jednak v jejím příznivém vlivu na zdravotní stav zvířat. Ten je určen jejími dietetickými vlastnostmi, obsahem vitaminů, minerálních látek, nízkým obsahem vlákniny a vysokou stravitelností.

V podhorských a horských oblastech je nedostatkem zimních krmných dávek dojnic málo energie a přebytek vlákniny. Z krmivářského hlediska je krmná řepa šťavnaté až vodnaté krmivo s nízkým obsahem dusíkatých látek (do 1,2%), velmi nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem cukru (10 - 14%).

Nevýhodou krmné řepy jsou vyšší nároky na agrotechniku i
Img. 9.1.1 - 1 : Bulva krmné řepy.
náklady na hektar, vyšší skladovací ztráty i nároky na skladovací prostory a poměrně krátká uchovatelnost. Plochy krmných okopanin (krmných řep a tuřínu v r. 1970 činily 58 800ha, v r. 1983 18 400ha, v r. 1997 10 600ha s výnosem 38,08t.ha-1) se v současné době pohybují kolem 4 - 6tis.ha s výnosem  45 - 50t.ha-1.



<< 9.1 Postavení a pěstování krmné řepy Top 9.1.2 Botanická charakteristika >>