<< 9.1 Postavení a pěstování krmné řepy | 9.1.2 Botanická charakteristika >> |
Hospodářský význam krmné řepy spočívá jednak v jejím vysokém produkčním potenciálu výnosu sušiny (především glycidů), jednak v jejím příznivém vlivu na zdravotní stav zvířat. Ten je určen jejími dietetickými vlastnostmi, obsahem vitaminů, minerálních látek, nízkým obsahem vlákniny a vysokou stravitelností.
V podhorských a horských oblastech je nedostatkem zimních krmných dávek dojnic málo energie a přebytek vlákniny. Z krmivářského hlediska je krmná řepa šťavnaté až vodnaté krmivo s nízkým obsahem dusíkatých látek (do 1,2%), velmi nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem cukru (10 - 14%).
Nevýhodou krmné řepy jsou vyšší nároky na agrotechniku i
náklady na hektar, vyšší skladovací ztráty i nároky na skladovací prostory a poměrně krátká uchovatelnost. Plochy krmných okopanin (krmných řep a tuřínu v r. 1970 činily 58 800ha, v r. 1983 18 400ha, v r. 1997 10 600ha s výnosem 38,08t.ha-1) se v současné době pohybují kolem 4 - 6tis.ha s výnosem 45 - 50t.ha-1.
<< 9.1 Postavení a pěstování krmné řepy | Top | 9.1.2 Botanická charakteristika >> |