<< 14.1.4 Technologie pěstování 14.2.1 Hospodářský význam >>

14.2 Krmná mrkev

Krmná mrkev
Je využívána jako doplňkové dietetické krmivo. Plochy
Img. 14.2 - 1 : Obraz rostliny mrkve obecné.
pěstování v posledních letech poklesly, pěstuje se sporadicky, odhadem na 100 až 200ha. V prvním roce vegetace vytváří dužnatý kuželovitý nebo válcovitě kuželovitý kořen a přízemní listovou růžici. Barva kořene je bílá, žlutá nebo oranžová, u většiny odrůd zůstává celý kořen pod zemí.

Krmná mrkev lépe snáší sušší počasí než krmná řepa. Do osevního postupu zařazujeme krmnou mrkev jako hlavní
Img. 14.2 - 2 : Porost mrkve v prvním roce vegetace.
plodinu, obvykle po obilnině. Nesnáší hnojení čerstvým chlévským hnojem, který podporuje praskání a hnití kořenů a jejich hořknutí. Mrkev sejeme do řádků 45cm i užších, v poslední době ji pěstujeme na lehčích půdách v hrůbcích, s výsevem do jejich středů. Kořeny se v říjnu vyorávají upravenými sklízeči cukrovky nebo sklízeči kořenové zeleniny. Mrkev uskladňujeme různými způsoby, v tradičních krechtech, sklepích, v silážních žlabech, termoskladech atd. Hektarové výnosy kořenů mrkve kolísají mezi 30 až 60 tunami.



<< 14.1.4 Technologie pěstování Top 14.2.1 Hospodářský význam >>