Krmná mrkev
Je využívána jako doplňkové dietetické krmivo. Plochy
pěstování v posledních letech poklesly, pěstuje se sporadicky, odhadem na 100 až 200ha. V prvním roce vegetace vytváří dužnatý kuželovitý nebo válcovitě kuželovitý kořen a přízemní listovou růžici. Barva kořene je bílá, žlutá nebo oranžová, u většiny odrůd zůstává celý kořen pod zemí.
Krmná mrkev lépe snáší sušší počasí než krmná řepa. Do osevního postupu zařazujeme krmnou mrkev jako hlavní
plodinu, obvykle po obilnině. Nesnáší hnojení čerstvým chlévským hnojem, který podporuje praskání a hnití kořenů a jejich hořknutí. Mrkev sejeme do řádků 45cm i užších, v poslední době ji pěstujeme na lehčích půdách v hrůbcích, s výsevem do jejich středů. Kořeny se v říjnu vyorávají upravenými sklízeči cukrovky nebo sklízeči kořenové zeleniny. Mrkev uskladňujeme různými způsoby, v tradičních krechtech, sklepích, v silážních žlabech, termoskladech atd. Hektarové výnosy kořenů mrkve kolísají mezi 30 až 60 tunami.