<< 19 Brambory – kvalita produkce, její odbyt a zpeněžení 19.2 Požadavky na jakost >>

19.1 Shrnutí základů o kvalitě produkce, jejím odbytu a zpeněžení


Img. 19.1 - 1 : Moderní způsob balení praných konzumních brambor d...
Požadavky na jakost konzumních brambor jsou zakotveny v “Zákoně o potravinách a tabákových výrobcích” č. 110/1997 Sb. a v návazných vyhláškách Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví.

Podle těchto předpisů musí být konzumní brambory při prodeji označeny mj. názvem odrůdy a tzv. varným typem A, B nebo C (A - lojovité salátové brambory, nerozvářivé, vhodné do salátů nebo jako příloha; B - lojovité až slabě moučnaté, nerozvářivé, vhodné k přípravě jídel všeho druhu; C - moučnaté, středně
Img. 19.1 - 2 : Stačí popřát dobrou chuť.
rozvářivé, vhodné na kaši, bramborové knedlíky apod.). Hygienické předpisy připouštějí na lkg čerstvých hlíz nejvýše 300mg (NO3) – u raných brambor do 15. 7. 500mg (NO3) – a 200mg GA. Specifické požadavky na kvalitu mají výrobci potravinářských výrobků, kteří preferují hlavně odrůdy s vyšším obsahem sušiny a nižším obsahem redukujících cukrů. Nákupní cena brambor závisí na poměru jejich nabídky a poptávky na trhu. Se značným kolísáním jejich produkce a nabídky na našem trhu souvisejí  výrazné cenové výkyvy. U raných konzumních brambor je nejvyšší cena v časných sklizňových termínech a postupně se zpravidla snižuje. Cenu průmyslových brambor výrazně ovlivňuje škrobnatost.



<< 19 Brambory – kvalita produkce, její odbyt a zpeněžení Top 19.2 Požadavky na jakost >>