<< 7.4 Odbyt cukrovky 9 Hodnocení krmných bulevnatých okopanin >>

8 Hodnocení jakosti a nákup čekanky

Zatím jediným u nás vyráběným produktem z kořenové čekanky je kávová náhražka (tzv. cikorka ), část sušené čekanky vyvážíme. Na západoevropských trzích je mnohem intenzivnější využití čekanky především jako zdroj inulínu a fruktózy. U čekanky sledujeme obsah sušiny. V sušině převažuje inulín, jehož minimální obsah má být 14 %.

Technologická hodnota čekanky je charakterizována tzv. fruktózovou hodnotou a obsahem inulínu. Stanoví se přímo obsah redukujících cukrů jako fruktóza a znovu množství cukrů po inverzi vyjádřené jako fruktóza. Rozdíl obsahu fruktózy z obou stanovení násobený faktorem 0,9 vyjadřuje množství inulínu.

Čekankové bulvy mají být vyrovnané velikostí i tvarem, nemají být rozvětvené a musí být dobře seříznuté a očištěné. Dále mají být zdravé, vyzrálé, nenamrzlé, bez poškození.

Čekanka se vykupuje podle čisté hmotnosti bulev. Při přejímce se posuzuje zdravotní stav dodávky, obsah příměsí a nečistot.

Img. 8 - 1 : Čekanku využívají v ČR Kávoviny Pardubice
Img. 8 - 2 : Rostliny čekanky - pro sušení se sklízí bulvy, lis...




<< 7.4 Odbyt cukrovky Top 9 Hodnocení krmných bulevnatých okopanin >>