<< 7.4 Odbyt cukrovky | 9 Hodnocení krmných bulevnatých okopanin >> |
Zatím jediným u nás vyráběným produktem z kořenové čekanky je kávová náhražka (tzv. cikorka
), část sušené čekanky vyvážíme. Na západoevropských trzích je mnohem intenzivnější využití čekanky především jako zdroj inulínu a fruktózy. U čekanky sledujeme obsah sušiny. V sušině převažuje inulín, jehož minimální obsah má být 14 %.
Technologická hodnota čekanky je charakterizována tzv. fruktózovou hodnotou a obsahem inulínu. Stanoví se přímo obsah redukujících cukrů jako fruktóza a znovu množství cukrů po inverzi vyjádřené jako fruktóza. Rozdíl obsahu fruktózy z obou stanovení násobený faktorem 0,9 vyjadřuje množství inulínu.
Čekankové bulvy mají být vyrovnané velikostí i tvarem, nemají být rozvětvené a musí být dobře seříznuté a očištěné. Dále mají být zdravé, vyzrálé, nenamrzlé, bez poškození.
Čekanka se vykupuje podle čisté hmotnosti bulev. Při přejímce se posuzuje zdravotní stav dodávky, obsah příměsí a nečistot.
<< 7.4 Odbyt cukrovky | Top | 9 Hodnocení krmných bulevnatých okopanin >> |