<< 7.1 Jakost cukrovky | 7.3 Výpočet některých ukazatelů jakosti bulev a produkce cukru >> |
Pro stanovení cukernatosti a dalších jakostních znaků se odebírá vzorek 20 - 25 kg bulev, nebo minimálně 15 – 20 kusů bulev tak, aby všechny velikostní kategorie bulev byly poměrně zastoupeny. Odebraný
vzorek se po oprání
a ručním dočištění
přivádí k řepné pile
, kde se rozstrouhá na kaši. Získaná kaše se důkladně promíchá
a ihned se navažuje pro rozbory nebo se 100 – 150 g kaše vloží do suchého polyetylénového sáčku, který se neprodleně uzavře a zmrazí (většinou pro kontrolní stanovení). Cukernatost a další ukazatele technologické jakosti včetně obsahu nečistot se stanovují zpravidla na laboratorní technologické lince při přejímce cukrovky v cukrovaru.
Stanovení cukernatosti - polarizace. Rámcově je možno uvést, že k vzorku asi 26 g řepné kaše se na poměrové váze odměří příslušné množství roztoku octanu olovnatého či jiného činidla. Řepná kaše se i s navažovacím papírem a odměřeným roztokem promíchá a pak zfiltruje
. Získanou čirou tekutinou se naplní trubice polarimetru
a na stupnici se odečte hodnota polarizace - cukernatosti. Cukernatost zdravé cukrovky v době sklizně se pohybuje v rozmezí 14 – 21 %.
Rozpustný popel se stanoví konduktometricky. Vzorek řepné kaše s odměřeným množstvím destilované vody se po promíchání zcedí přes jemné sítko. Na konduktometru se měří vodivost získaného čirého roztoku. Odečtená hodnota vodivosti se násobí faktorem 0,0104 a tím se vypočítá procento rozpustného popela v cukrovce. U jakostní cukrovky se obsah popela pohybuje od 0,25 do 0,45 %. V řadě laboratoří cukrovarů se již v současné době stanovuje obsah sodíku a draslíku.
![]() |
Stanovení alfa-aminodusíku (škodlivého dusíku). Ke stanovení se použije část roztoku určeného pro stanovení cukernatosti (polarizace), smíchá se s pracovním roztokem činidla a změří se kolorimetricky absorpce. V kalibračním grafu se přečte obsah alfa-aminodusíku v mmol ve 100 g vzorku.
<< 7.1 Jakost cukrovky | Top | 7.3 Výpočet některých ukazatelů jakosti bulev a produkce cukru >> |