Zpravidla hodnotíme obsah sušiny bulev či zelené biomasy. Sušinu stanovíme z nastrouhaných kořenů či kaše nebo z rozkrájeného vzorku vážkově s předsušením trvajícím při 70 °C dvě hodiny a s následným dosušením při 105 – 110 °C. Stanovení opakujeme třikrát a vypočítáme průměr minimálně ze dvou stanovení, jejichž výsledky se neliší o více než 0,3 %.
Dále můžeme stanovit refraktometrickou sušinu - procento sušiny tvořené převážně cukry stanovíme kápnutím vylisované šťávy na čistou plochu otevřeného hranolu refraktometru. Na hranici lomu světla odečteme hodnotu indexu lomu nebo přímo odpovídající množství rozpustné sušiny.
Z výsledků refrakce (sušiny) je možné orientačně usuzovat na cukernatost - polarizaci řepné šťávy. Bylo zjištěno, že u zdravých kořenů cukrovky je průměrný přepočítávací koeficient z refrakce (sušiny) na cukernatost 0,83.
Další stanovení jakosti a ukazatelů krmné a vitamínové hodnoty jsou již nad rámec speciální rostlinné produkce.