<< 8 Hodnocení jakosti a nákup čekanky 10 Množení a zkoušení osiva semenných okopanin >>

9 Hodnocení krmných bulevnatých okopanin

Zpravidla hodnotíme obsah sušiny bulev či zelené biomasy. Sušinu stanovíme z nastrouhaných kořenů či kaše nebo z rozkrájeného vzorku vážkově s předsušením trvajícím při 70 °C dvě hodiny a s následným dosušením při 105 – 110 °C. Stanovení opakujeme třikrát a vypočítáme průměr minimálně ze dvou stanovení, jejichž výsledky se neliší o více než 0,3 %.

Dále můžeme stanovit refraktometrickou sušinu - procento sušiny tvořené převážně cukry stanovíme kápnutím vylisované šťávy na čistou plochu otevřeného hranolu refraktometru. Na hranici lomu světla odečteme hodnotu indexu lomu nebo přímo odpovídající množství rozpustné sušiny.

Z výsledků refrakce (sušiny) je možné orientačně usuzovat na cukernatost - polarizaci řepné šťávy. Bylo zjištěno, že u zdravých kořenů cukrovky je průměrný přepočítávací koeficient z refrakce (sušiny) na cukernatost 0,83.

Další stanovení jakosti a ukazatelů krmné a vitamínové hodnoty jsou již nad rámec speciální rostlinné produkce.

Img. 9 - 1 : Bulvy různých odrůd krmné řepy
Img. 9 - 2 : Bulva vodnice
Img. 9 - 3 : Krmná řepa - bulva
Img. 9 - 4 : Krmná řepa - bulva odrůdy Bučanský žlutý válec
Img. 9 - 5 : Termostatická skříň ke stanovené různých ukazatelů...






<< 8 Hodnocení jakosti a nákup čekanky Top 10 Množení a zkoušení osiva semenných okopanin >>