<< 7.2 Stanovení cukernatosti a dalších jakostních ukazatelů 7.4 Odbyt cukrovky >>

7.3 Výpočet některých ukazatelů jakosti bulev a produkce cukru


Z naměřených hodnot se vypočte:

 

1. Teoretický zůstatek cukru v melase (ztráty cukru v melase) v procentech.
Img. 7.3 - 1 : Výrobky, vedlejší výrobky a meziprodukty při výrob...

 

CM = K1 [K + Na] + K2 [a N] + 0,29


CM teoretický zůstatek cukru v melase (v % na řepu)

Na koncentrace sodíku (mmol.100 g-1 řepy)

K koncentrace draslíku (mmol.100 g-1řepy)

αN koncentrace alfa-aminodusíku (mmol.100 g-1 řepy)

K1 0,343 g/mmol

K2 0,094 g/mmol

 

Vypočtená hodnota teoretického zůstatku cukru v melase se odečte od cukernatosti (polarizace), tím je získána teoretická výtěžnost rafinády (bílého cukru).

 

2. Teoretická výtěžnost rafinády (%) = Polarizace – CM

 

3. Výnos polarizačního cukru – PC (t.ha-1)


Form. 7.3 - 1 :




4. Výnos bílého cukru – rafinády (t.ha-1); dle Reinefelda a IIRB


Form. 7.3 - 2 :


P cukernatost (polarizace - P)




5. Výnos bulev přepočtený na 16 % cukernatost (t.ha-1) = [výnos bulev x (cukernatost – 3)/13]

 

Vývoj jde neustále dopředu, proto se ověřuje řada dalších vzorců (např. tzv. Braunschweigský vzorec pro výpočet teoretického zůstatku cukru v melase), tak aby tyto vzorce i nadále odpovídaly cukrovarnicko – technologické praxi.



<< 7.2 Stanovení cukernatosti a dalších jakostních ukazatelů Top 7.4 Odbyt cukrovky >>