<< 7.2 Stanovení cukernatosti a dalších jakostních ukazatelů | 7.4 Odbyt cukrovky >> |
Z naměřených hodnot se vypočte:
1. Teoretický zůstatek cukru v melase (ztráty cukru v melase) v procentech.
![]() |
CM = K1 [K + Na] + K2 [a N] + 0,29
CM teoretický zůstatek cukru v melase (v % na řepu)
Na koncentrace sodíku (mmol.100 g-1 řepy)
K koncentrace draslíku (mmol.100 g-1řepy)
αN koncentrace alfa-aminodusíku (mmol.100 g-1 řepy)
K1 0,343 g/mmol
K2 0,094 g/mmol
Vypočtená hodnota teoretického zůstatku cukru v melase se odečte od cukernatosti (polarizace), tím je získána teoretická výtěžnost rafinády (bílého cukru).
2. Teoretická výtěžnost rafinády (%) = Polarizace – CM
3. Výnos polarizačního cukru – PC (t.ha-1)
4. Výnos bílého cukru – rafinády (t.ha-1); dle Reinefelda a IIRB
P cukernatost (polarizace - P)
5. Výnos bulev přepočtený na 16 % cukernatost (t.ha-1) = [výnos bulev x (cukernatost – 3)/13]
Vývoj jde neustále dopředu, proto se ověřuje řada dalších vzorců (např. tzv. Braunschweigský vzorec pro výpočet teoretického zůstatku cukru v melase), tak aby tyto vzorce i nadále odpovídaly cukrovarnicko – technologické praxi.
<< 7.2 Stanovení cukernatosti a dalších jakostních ukazatelů | Top | 7.4 Odbyt cukrovky >> |