<< 16.3.3 Stanovení škrobnatosti | 17 Množení a zkoušení sadby brambor >> |
Stolní hodnota se stanoví smyslovým posouzením hlíz v syrovém stavu a po uvaření (degustační zkouška). V ČR se používají 2 systémy jejího stanovení, při nichž se různým způsobem bodují v podstatě shodné ukazatele jakosti hlíz. Hlavní rozdíl je v tom, že tradiční systém hodnocení dle ČSN odvozuje stolní hodnotu od součtu bodů za jednotlivé vlastnosti, zatímco při hodnocení dle normy SRN, na které se již většinou přešlo, klade důraz na zařazení brambor do varných typů (tab. 61). U systému SRN se nesčítají body za jednotlivé vlastnosti, ale orámování v tabulce u každého ukazatele jakosti limituje vhodnost pro konzum (tab. 60).
![]() |
Vlastnost |
Počet bodů | ||||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | |
Barva dužniny |
bílá |
světle žlutá |
žlutá |
||||||
Šedozelené zabarvení (čerstvě oloupaných hlíz) |
velmi slabé |
velmi slabé-slabé |
slabé |
slabé střední |
střední |
střed-ní -silné |
silné |
silné-velmi silné |
velmi silné |
Konzistence |
velmi kyprá |
velmi kyprá |
kyprá |
kyprá-střední |
střední |
střední pevná |
pevná |
pevná -velmi pevná |
velmi pevná |
Struktura |
- |
- |
jemná |
jemná-střední |
střední |
střední - hrubá |
hrubá |
||
Moučnatost |
velmi slabá |
velmi slabá -slabá |
slabá |
slabá-střední |
střední |
střední – silná |
silná |
silná-velmi silná |
velmi silná |
Vlhkost |
velmi slabá |
velmi slabá-slabá |
slabá |
slabá-střední |
střední |
střední - silná |
silná |
silná –velmi silná |
velmi silná |
Chuť (chyba v chuti) |
velmi malánepa-trná |
velmi malá-malá |
malá nepatrná |
malá-střední |
střední |
střední-silná |
silná |
silná- velmi silná |
velmi silná |
Tmavnutí po uvaření |
velmi slabé |
velmi slabé- nízké |
nízké |
nízké- střední |
střední |
střední – vysoké |
vysoké |
vysoké-velmi vysoké |
velmi vysoké |
Stabilita kvality |
velmi nízká |
velmi nízká- nízká |
nízká |
nízká- střední |
střední |
střední –vysoká |
vysoká |
vysoká –velmi vysoká |
velmi vysoká |
Poznámky:
Tab. Schéma pro zařazení konzumních odrůd do varných typů A,B,C dle normy SRN
Vlastnost |
Nerozvářivé, pevné A - AB |
Převážně nerozvářivé B - BA |
Moučnaté |
Barva |
2 - 3 |
2 - 3 |
2 - 3 |
Šedozelené zabarvení |
1 - 5 |
1 - 5 |
1 - 5 |
Konzistence |
7 - 9 |
5 - 6 |
3 - 4 |
Struktura |
3 - 5 |
3 - 6 |
3 - 7 |
Moučnatost |
1 - 3 |
1 - 4 |
5 - 7 |
Vlhkost |
4 - 6 |
3 - 6 |
2 - 5 |
Chuť - chyba |
1 - 5 |
1 - 5 |
1 - 5 |
Tmavnutí |
1 - 5 |
1 - 5 |
1 - 5 |
Stabilita |
5 – 9 |
5 - 9 |
5 - 9 |
Tab. Hodnocení stolní hodnoty brambor dle ČSN 462211
Záznam o smyslové zkoušce vařených hlíz |
Body |
Vzhled čerstvých syrových hlíz (neloupaných) |
|
I. Hlízy bezvadné, očka mělká |
9 - 12 |
II. Slabé závady, očka středně hluboká |
5 - 8 |
III. Silnější závady, očka hluboká |
1 - 4 |
IV. Silné závady ( hlízy měkké, zapařené, zvadlé, zelené) |
0 |
Vzhled hlíz na povrchu a na řezu po uvaření |
|
I. Povrch hladký, nažloutlé nebo žluté vyrovnané zabarvení |
13 - 16 |
II. Povrch hladký, nažloutlá nebo žlutá barva slaběji vyrovnaná |
9 - 12 |
III. Povrch slabě potrhaný, nažl.-žl. barva nevyrovnaná, cévní svazky silněji patrné |
5 - 8 |
IV. Povrch silněji potrhaný, bělavé až bílé cévní svazky silněji patrné |
1 - 4 |
V. Načernalé až černé, odpuzující |
0 |
Vůně |
|
I. Příjemná, typická |
5 - 8 |
II. Vyhovující ( ojediněle nežádoucí pach ) |
1 - 4 |
III. Nevyhovující ( chemické složení nebo nežádoucí pach ) |
0 |
Chuť a polykatelnost |
|
I. Výborná, jemná, vyrovnaná, polykatelnost lehká |
31 - 40 |
II. Velmi dobrá, polojemná |
21 - 30 |
III. Dobrá, hrubší, méně vyrovnaná, polykatelnost střední |
11 - 20 |
IV. Méně dobrá, hrubá, polykatelnost těžká |
1 - 10 |
V. Nevyhovující, případně chuťově složitá |
0 |
Pevnost dužniny a vařivost |
|
I. Lojovité, tuhé, jemná struktura, nerozvařené |
13 - 16 |
II. Slabě moučnaté, polotuhé |
9 - 12 |
III. Moučnaté, struktura polohrubá, až polovina hlíz slabě rozvařených |
5 - 8 |
IV. Silně moučnaté, struktura hrubá, až polovina hlíz středně a silně rozvařená |
1 - 4 |
V. Řídké, silně vodnaté, mazlavé - zcela drobivé, silně rozvařené |
0 |
Trvanlivost ( tmavnutí po uvaření ) |
|
I. Bez barevných změn ( 2 hod. ) |
5 - 8 |
II. Slabé tmavnutí ( po 1/2 hod. ) |
1 - 4 |
III. Ihned barevné změny ( šedé, černé ) |
0 |
<< 16.3.3 Stanovení škrobnatosti | Top | 17 Množení a zkoušení sadby brambor >> |