<< 6 Hlavní aspekty agrobiologické kontroly cukrovky 6.2 Průběžná kontrola >>

6.1 Vstupní kontrola


Na podzim se zaměřujeme:


Závěrem se upřesní technologie pěstování s optimální vzdáleností výsevu, naplánuje se a objedná osivo zvolené odrůdy v požadované kvalitě u cukrovaru se kterým je uzavřena kupní smlouva.

Img. 6.1 - 1 : Cukrovka je plodinou které vyhovuje organické hnoj...
Img. 6.1 - 2 : Podmínkou dodávky cukrovky do cukrovaru je kupní s...












Jarní část je zaměřena na:

  • časný jarní odběr (březen) a rozbor vzorků půdy do hloubky 60 cm a jejich vyhodnocení s cílem upřesnit jarní dávku dusíku na základě obsahu nitrátového dusíku v půdě,

  • hodnocení kvality jarního hnojení (zejména dusíkem), dodržení zásady 14 denního odstupu mezi jarním hnojením a setím, neporušení půdní struktury (koleje),

  • na vhodnou volbu a kvalitu provedené aplikace herbicidů před setím cukrovky,

  • hodnocení předseťové přípravy půdy, včasnost, hloubku zpracování (maximálně do 3-5 cm) atd.,

  • hodnocení kvality setí, dodržení výsevku, optimální hloubky (2,5 – 3 cm), termínu výsevu co nejdříve podle stavu a teploty půdy, nejpozději do 15. dubna.



Form. 6.1 - 1 :


a ...........vzdálenost řádků (m)

d ...........vzdálenost výsevu v řádku (m)

HTK .....hmotnost tisíce klubíček (g)



Form. 6.1 - 2 :

Jedna výsevní jednotka (VJ) představuje 100 000 semen.

Img. 6.1 - 3 : Na jaře zpravidla plošně hnojíme, doplňujeme podzi...
Img. 6.1 - 4 : Kvalita setí je dána mimo jiné i pojezdovou rychlo...
Img. 6.1 - 5 : Osivo musí být s klíčivostí přes 95 %, tvarově pra...
Img. 6.1 - 6 : Cukrovku sejeme zpravidla koncem března a v první ...
Img. 6.1 - 7 : Ukázka rozložení dusíku v různé hloubce půdy v lét...






<< 6 Hlavní aspekty agrobiologické kontroly cukrovky Top 6.2 Průběžná kontrola >>