<< 4.2 Mikrofenologické hodnocení vývoje řepy 6 Hlavní aspekty agrobiologické kontroly cukrovky >>

5 Hodnocení struktury výnosových prvků a odhad výnosu řepy

Výnos cukru je komplexním ukazatelem produkce jednotlivých rostlin cukrovky na poli. Jehotvorba v průběhu vegetace je ovlivňována širokou škálou faktorů které pěstitel může či nemůže v době jejich působení ovlivnit. Pěstitel se musí snažit vytvořit pro růst jednotlivých rostlin co nejpříznivější podmínky.

U cukrovky na rozdíl od řady jiných polních plodin významnější úlohu hraje organizace porostu u které v průběhu vegetace již zpravidla nelze opravit předcházející chyby.

Produkce řep je ovlivňována velikostí listové růžice (počet listů a jejich průměrná velikost ), čistým výkonem asimilace na jednotku listové plochy, délkou její fotosyntetické činnosti a schopností ukládat asimiláty do bulvy. Celkový počet vytvořených listů, průběžný stav svěžích a uschlých listů a životnost listů značně ovlivňují srážky. Nejdelší životnost má 15. až 22. list, v průměru 80 dnů. Počet listů na rostlině může být vedle odrůdy ovlivněn i výživou porostu, dobou setí apod., především však hustotou porostu, která je v podmínkách nových technologií pěstování značně variabilní. U řidších porostů je listová plocha jedné rostliny větší. Maximum listové plochy je u cukrovky v druhé polovině srpna. Do doby dosažení maxima pokryvnosti listoví by mělo být vytvořeno 85 % sušiny bulev. Čistý výkon asimilace dosahuje v první polovině vegetace vysokých hodnot a v dalším období postupně klesá, naopak podíl čistého výkonu asimilace vztaženého na cukr stoupá.

Img. 5 - 1 : Takovýto porost dává předpoklady vysokých výnosů b...
Img. 5 - 2 : Průměrná hmotnost bulev je 700 - 800 g
Img. 5 - 3 : Nepravidelné rozmístění bulev snižuje produkci, ře...

 

 

 

 

 

 


Výnos cukrové řepy je tvořen počtem rostlin na jednotce plochy, průměrnou hmotností bulvy a průměrným obsahem cukru v bulvě. Tvorba bulvy a ukládání cukru do bulvy probíhá, byť s rozdílnou intenzitou, po celou vegetaci od zasetí do sklizně (přírůstky sušiny ale i její úbytky). Každé vegetační období a vlastně fenologická fáze tak do jisté míry představují zvláštní model růstu s diferencovaným vlivem na tvorbu sacharózy v bulvách. Průběh nárůstu hmotnosti bulev, cukernatosti v druhé polovině vegetace je patrný z obrázku. Růst kořene probíhá převážně ve druhé fázi až po zformování dostatečně velkéhofotosyntetického aparátu, tj. od konce hervence do poloviny zaří. Později kořen roste ji pomaleji, ale probmhá v něm intenzivnm hromadění sušiny (růst cukernatosti). V poslednm dekádě července má cukrovka ve vztahu k dosahovanimu sklizrovému výnosu zhruba čtvrtinu cukru, txetinu hmotnosti koxene, ale devlt desetin hmotnosti chrastu. Snahou plstitele musm být včasné završení listové fáze, aby pro tvorbu koxene a hromadlní cukru byla dostatehně dlouhá doba. Cukernatost přirůstá intenzivně v srpnu, září a podle podmínek i v první polovině října. Měsíční přírůstek může představovat 0,5 až 2,5 % cukernatosti.

Img. 5 - 4 : Produkční proces můžeme během vegetace hodnotit řa...
Img. 5 - 5 : V příznivých podmínkách rostlina vytváří hodně chl...
Img. 5 - 6 : Cukernatost stanovujeme pxi nákupu cukrovky v cukr...

 


 

Hodnocenm tvorby v}nosu je zamlřeno na hodnocenm počtu rostlin, mezerovitosti porostu, hmotnosti koxene a jeho kvality. Zasady hodnocenm jednotliv}ch parametrů jsou uvedeny v systému agrobiologické kontroly porostů cukrové řepy.



Výsledky vývojových zkoušek 1997, 1998 (svazy pěstitelů, semenářské firmy).

Sledovaný ukazatel

Rok

33. týden

35. týden

37. týden

39. týden

42.týden

Srážky od počátku roku (mm)

1997

421

436

471

486

514

Výnos bulev t.ha-1

41,8

49,8

54,0

66,7

72,0

Cukernatost v %

13,8

15,3

15,0

16,0

17,3

Výnos cukru t.ha-1

5,8

7,6

9,6

10,7

12,4

Srážky od počátku roku (mm)

 

1988

262

293

334

401

472

Výnos bulev t.ha-1

43,5

52,6

60,5

67,4

77,0

Cukernatost v %

15,0

15,8

16,4

15,8

16,5

Výnos cukru t.ha-1

6,5

8,4

9,9

10,7

12,8

 

Graph 5 - 1 : Schéma tvorby výnosu u cukrovky



<< 4.2 Mikrofenologické hodnocení vývoje řepy Top 6 Hlavní aspekty agrobiologické kontroly cukrovky >>