<< 3.2 Podzemní části rostliny v prvním roce vegetace 3.2.2 Anatomická stavba bulev >>

3.2.1 Morfologická stavba bulvy

Stavba bulvy je velmi rozmanitá, jednotlivé základní rozlišovací znaky jsou uvedeny v tabulkách.


Rozlišovací znaky bulev řepy

Znak

Řepa cukrová

Řepa krmná

Řepa salátová

Tvar bulvy

vřetenovitá

válcovitá , olivovitá

kulovitá

Rozložení postranních kořenů

dvě vertikální řady proti sobě

dvě vertikální řady proti sobě

dvě vertikální řady proti sobě

Počet kruhů cévních svazků

10 – 14

6 – 10

6 – 10

Barva

bílá

oranžová, červená, žlutá

tmavě červená

Rozlišovací znaky bulev ostatních bulevnatých okopanin

Znak

Mrkev

Čekanka

Tuřín

Vodnice

Tvary bulvy

vřetenovitý, válcovitý

kůlovitý, rohovitý, dlouze vřetenovitý

kulovitý, oválný

kulovitý, plochý

Rozložení kořenů

čtyři řídké řady proti so

čtyři řídké řady proti so

na kůlovém kořeni

na celé spodní části bulvy

Barva podzemní části bulvy

bílá, žlutá, oranžová, červená

bílá

bílá, žlutá

bílá, žlutá

Barva nadzemní části bulvy

bílá, žlutá, oranžová, červená

bílá

fialově zelená

světle zelená

Chuť

mrkvová

hořká

nasládlá

palčivá

         

 

Bulva cukrovky

Bulva cukrovky je část rostliny bez listů (chrástu) a tvoří ji:

  1. hlava bulvy (epikotyl) - horní část bulvy, ze které vyrůstá růžice listů, hranici tvoří nejnižší věneclistových pupenů,

  2. krk bulvy (hypokotyl) - část bulvy mezi hlavou a vlastním kořenem, která nenese listy ani kořeny,

  3. vlastní kořen (radix) - spodní a největší část bulvy, ze které vyrůstají postranní kořínky, zejména v tzv. kořenové rýze .

Img. 3.2.1 - 1 : Správně provedený sřez bulvy cukrové řepy - odstra...
Img. 3.2.1 - 2 : Bulva cukrovky s hlavou a řapíky
Img. 3.2.1 - 3 : Bulva cukrové řepy















Hodnocení tvaru kořene bulvy cukrovky

Tvar kořene hodnotíme podle relativní délky kořene a indexu tvaru kořene. Obecně lze říci, že čím je kořen kratší tím je širší a více vyrůstá nad povrch půdy. Naopak delší kořeny jsou štíhlejší a jsou z větší části pod povrchem půdy.

Form. 3.2.1 - 1 :







Kriteria pro hodnocení indexu tvaru kořene cukrovky

Index tvaru kořene

 

kořen ztlustlý

0,65

kořen zesílený

0,60

kořen kuželovitý

0,55

kořen mírně zúžený

0,50

kořen zúžený

0,45

Kriteria pro hodnocení relativní délky kořene cukrovky

Relativní délka kořene

 

krátký kořen

1,50

kořen středně dlouhý

1,75

kořen dlouhý

2,00

kořen velmi dlouhý

2,25



<< 3.2 Podzemní části rostliny v prvním roce vegetace Top 3.2.2 Anatomická stavba bulev >>