<< 16 Hodnocení jakosti a nákup brambor | 16.2 Nákupní cena >> |
![]() |
Vzhledem k tomu, že podle zákona o potravinách se brambory stávají potravinou ne vypěstováním, ale
![]() |
V nasledující části této kapitoly jsou uvedeny poadavky zakona o potravinach.
Konzumnm brambory rané se dodávají odrůdově jednotné, celé, nenapadené hnilobami, v podstatě čisté, pevné, nepopraskané, mechanicky nepoškozené (částečně chybějící slupka se nepovažuje za vadu), nezelené, bez nadměrné povrchové vlhkosti, bez cizího pachu nebo chuti. V dužnině nesmějí být rzivé skvrny, černání, hnědé skvrny způsobené teplem. Dále hlízy nesmějí být poškozené mrazem nebo napadené povrchovou obecnou strupovitostí. V každém směru velikosti musí hlízy dosahovat nejméně 28 mm. K uvedeným požadavkům se připouští určité tolerance (příloha č. 6 Vyhlášky č. 157/2003 Sb.), které se uvádějí jako dovolené odchylky.
Pro konzumní brambory pozdní platí většinou stejné jakostní požadavky jako u raných brambor. Rozdíl je ve vyzrálosti hlíz, neboť pozdní brambory mají mít pevnou slupku. Dále mají být nenaklíčené (u raných
nehrozí), s šířkou hlíz alespoň 35 mm. Konzumní brambory pozdní musí odpovídat varnému typu A, B nebo C. Varn} typ D se nepxipoutí.
Varn} typ A představuje lojoviti salátové brambory s pevnou konzistencm, typ B polomouhné s univerzálním použitím, moučné na kaši a potravinařské výrobky, typ D jsou nekonzumnm, silně moučnaté, hrubé, rozvářivé pro průmyslové zpracování.
![]() |
Specifické požadavky na jakost jsou u konzumních brambor určených pro zpracování na potravinářské výrobky (tab.59). Surovina pro výrobky sušené i smažené musí mít poměrně vysoký obsah sušiny, což příznivě ovlivňuje výtěžnost produktu, rentabilitu zpracování (množství energie k odpaření vody), spotřebu tuku a do určité míry i kvalitu výrobku. Např. hranolky jsou při nižším procentu sušiny, než uvádí tab. 59, po usmažení měkké, při vyšším obsahu sušiny jsou tvrdé, suché, příliš moučnaté. Vyšší obsah redukujících cukrů (glukózy a fruktózy) může způsobit tmavé zbarvení smažených výrobků.
Z hlediska velikosti a tvaru jsou pro hranolky vhodné dlouze oválné hlízy větší velikosti (největší výtěžnost dlouhých hranolků), pro lupínky jsou vhodnější hlízy střední velikosti.
Tab. Požadavky na jakost brambor pro potravinářské výrobky – jako suroviny (doporučené požadavky mimo legislativu)
Ukazatel |
Výrobky sušené |
Smažené lupínky |
Předsmažené hranolky |
Sušina |
nad 21 % |
22 - 24 % |
20 - 24 % |
Redukující cukry |
maxim. 0,5 % |
maxim. 0,25 % |
maxim. 0,5 % |
Tvar hlíz |
nerozhoduje (kulovitý až oválný) |
kulovitý až kulovitooválný |
oválný až dlouze oválný |
Velikost hlíz (šířka) |
nad 35 mm |
40- 60 mm |
nad 55 mm |
<< 16 Hodnocení jakosti a nákup brambor | Top | 16.2 Nákupní cena >> |