<< 16.3.2 Zjištění skrytých závad v UV světle | 16.4 Hodnocení stolní hodnoty >> |
![]() |
Měrná hmotnost škrobu je 1650 a vody 1000. Protože ostatních látek obsahují brambory jen malé množství, jsou tedy brambory měrně tím těžší, čím více škrobu obsahují. Měrná hmotnost je dána poměrem mezi hmotností a objemem hlíz. Hmotnost zjistíme zvážením a objem podle množství vody, kterou hlízy vytlačí.
Měrnou hmotnost je možno zjistit zvážením hlíz na vzduchu a potom ve vodě
a výpočtem. Měrná hmotnost (s) se vypočítá podle vzorce:
x = hmotnost bramborů na vzduchu
y = hmotnost bramborů pod vodou
![]() |
Váha musí být ve vodorovné poloze, vytárovaná, se spodním košem ponořeným do čisté vody 17,5 ° C teplé, po každém vážení doplněné, až přetéká přepadem. V horním koši se odváží přesně 5 kg (mokrých 5,05 kg) řádně opraných
, zdravých hlíz, které odpovídají průměrnému vzorku. Dovažuje se výměnou nebo překrojením hlíz. Pak se brambory přesypou do spodního koše a koš se zavěsí
do vody. Protřepáním se hlízy zbaví povrchového vzduchu a plovoucí (duté) se překrojí. Na stupnici
pomocí jezdce odečteme přímo škrobnatost v procentech. Zároveň zjistíme hmotnost 5 kg hlíz pod vodou.
Chybné výsledky dává vážení hlíz zmrzlých, shnilých, dutých, obalených hlínou, není-li doplňována voda nebo v případech, kdy je voda chladná nebo špinavá. Škrobnatost se zkouší dvakrát, při rozdílu větším než 0,4 % třikrát. Výsledek je pak aritmetický průměr dvou, popřípadě tří stanovení.
Stanovení škrobnatosti brambor polarimetricky (metoda Ewersova): Polarimetricky se stanoví glukóza vzniklá hydrolýzou škrobu. Chyba vzniklá hydrolýzou neškrobnatých látek je prakticky zanedbatelná.
Stanovení škrobnatosti pomocí výpočtu
Vycházíme ze znalosti hmotnosti 5 kg hlíz pod vodou.
Příklad: 5 kg hlíz pod vodou = 450 g.
% škrobnatosti = ([ měrná hmotnost - 1000] : 10) . 2 - 2. Př.: % škrobnatosti = ([ 1098,6 - 1000] : 10) . 2 - 2 = 17,72.
|
Na principu měrné hmotnosti jsou založeny váhy na stanovení škrobnatosti bramorových hlíz, jako např. váha Reimanova, Parowova, Nýdrlova, Seifertova, Hošpes-Pecoldova.
Škrobnatost bramborů: |
- nízká |
do 15,0 % |
- střední |
15,1 - 18,0 % | |
- vysoká |
nad 18,0 % |
<< 16.3.2 Zjištění skrytých závad v UV světle | Top | 16.4 Hodnocení stolní hodnoty >> |