<< 16.3.2 Zjištění skrytých závad v UV světle 16.4 Hodnocení stolní hodnoty >>

16.3.3 Stanovení škrobnatosti

Img. 16.3.3 - 1 : Při stanovení škrobnatosti musíme hlízy důkladně o...
Stanovení škrobnatosti je založeno na měrné hmotnosti. Z obsahu sušiny připadá na škrob asi 76 %. Rozdíly v obsahu sušiny jsou způsobeny hlavně kolísáním podílu škrobu.

Měrná hmotnost škrobu je 1650 a vody 1000. Protože ostatních látek obsahují brambory jen malé množství, jsou tedy brambory měrně tím těžší, čím více škrobu obsahují. Měrná hmotnost je dána poměrem mezi hmotností a objemem hlíz. Hmotnost zjistíme zvážením a objem podle množství vody, kterou hlízy vytlačí.

Měrnou hmotnost je možno zjistit zvážením hlíz na vzduchu a potom ve vodě
a výpočtem. Měrná hmotnost (s) se vypočítá podle vzorce:

Form. 16.3.3 - 1 :


x = hmotnost bramborů na vzduchu

y = hmotnost bramborů pod vodou


Img. 16.3.3 - 2 : Panel pro řízení provozu upravené Hošpes-Pecoldovy...
Stanovení škrobnatosti váhou Hošpes - Pecoldovou je založeno na výpočtu podle hmotnosti hlíz na vzduchu a ve vodě.

Váha musí být ve vodorovné poloze, vytárovaná, se spodním košem ponořeným do čisté vody 17,5 ° C teplé, po každém vážení doplněné, až přetéká přepadem. V horním koši se odváží přesně 5 kg (mokrých 5,05 kg) řádně opraných , zdravých hlíz, které odpovídají průměrnému vzorku. Dovažuje se výměnou nebo překrojením hlíz. Pak se brambory přesypou do spodního koše a koš se zavěsí do vody. Protřepáním se hlízy zbaví povrchového vzduchu a plovoucí (duté) se překrojí. Na stupnici pomocí jezdce odečteme přímo škrobnatost v procentech. Zároveň zjistíme hmotnost 5 kg hlíz pod vodou.

Chybné výsledky dává vážení hlíz zmrzlých, shnilých, dutých, obalených hlínou, není-li doplňována voda nebo v případech, kdy je voda chladná nebo špinavá. Škrobnatost se zkouší dvakrát, při rozdílu větším než 0,4 % třikrát. Výsledek je pak aritmetický průměr dvou, popřípadě tří stanovení.

Stanovení škrobnatosti brambor polarimetricky (metoda Ewersova): Polarimetricky se stanoví glukóza vzniklá hydrolýzou škrobu. Chyba vzniklá hydrolýzou neškrobnatých látek je prakticky zanedbatelná.

Stanovení škrobnatosti pomocí výpočtu

Vycházíme ze znalosti hmotnosti 5 kg hlíz pod vodou.

  1. Rüdigerova metoda: zjistíme hmotnost 5 kg hlíz pod vodou. Zjištěnou hmotnost dělíme 10, odečteme 9, rozdíl dělíme 2.

    Příklad: 5 kg hlíz pod vodou = 450 g.

     Form. 16.3.3 - 2 :




     

  2. Freundlova metoda:

    % škrobnatosti = (0,214 . 1098,6) - 217,3 = 17,8.

  3. Nýdrleho metoda:

% škrobnatosti = ([ měrná hmotnost - 1000] : 10) . 2 - 2.

Př.: % škrobnatosti = ([ 1098,6 - 1000] : 10) . 2 - 2 = 17,72.

 

Na principu měrné hmotnosti jsou založeny váhy na stanovení škrobnatosti bramorových hlíz, jako např. váha Reimanova, Parowova, Nýdrlova, Seifertova, Hošpes-Pecoldova.

Škrobnatost bramborů:

- nízká

do 15,0 %

 

- střední

15,1 - 18,0 %

 

- vysoká

nad 18,0 %



<< 16.3.2 Zjištění skrytých závad v UV světle Top 16.4 Hodnocení stolní hodnoty >>