<< 4 Hodnocení růstu a vývoje cukrovky 4.2 Mikrofenologické hodnocení vývoje řepy >>

4.1 Makrofenologické hodnocení růstu řepy

K hodnocení růstu cukrovky využíváme makrofenologickou stupnici pro cukrovku. Nástup fáze zaznamenáváme tehdy, když 50 – 75 % rostlin dosáhne uvedené fáze. Při hodnocení doporučujeme sledovat větší počet rostlin, nejlépe 30, odebraných či posouzených na různých místech honu. Jednotlivé růstové fáze rostliny s jejich podrobnou fenologickou charakteristikou jsou uvedeny v tabulce 51. Při potřebě jednoduché stupnice doporučujeme uvádět jen základní růstové fáze, označované celým číslem (vyjadřujícím první číslo z dvouciferného kódu).


Tab.
Fenologická charakteristika sekundárních růstových fází řepy (Makrofenologická stupnice růstu řepy - doplněná stupnice BBCH)

Sekundární růstová fáze

Její fenologická charakteristika

00

Suché semeno

semeno v klidu bez příjmu vody

01

Začátek bobtnání semene

semeno začíná přijímat vodu

03

Konec bobtnání semene, otevírání klubíčka

semeno přijalo vodu a otevřelo víčko klubíčka

05

Objevení klíčícího kořínku

objevuje se klíček

07

Ze semene vyrůstá klíček

růst klíčku

09

Vzcházení, klíček proráží povrch půdy

klíček proniká v obloukovitém zahnutí a proráží nad povrch půdy

10

Rozložení děložních lístků

dělohy se přeměnily v děložní lístky, začaly fotosyntetizovat a jsou rozloženy téměř vodorovně, uprostřed děložních lístků je vidět pupen pravých listů

11

Objevení prvního páru pravých listů (velikosti hrachu)

mezi děložními lístky jsou vytvořeny a patrny první pravé listy velikosti hrachu

12

Dva pravé listy , rozvinutý první pár pravých listů

je vytvořen a rozvinut první pár pravých listů, postavený kolmo na děložní lístky. Zároveň se ve středu kořene diferencuje první kruh cévních svazků, který s dřevní částí prvotní stavby vytváří kořenovou hvězdici

14

Čtyři pravé listy, druhý pár pravých listů

je vytvořen druhý pár pravých listů, začíná pukání prvotní kůry kořene - dekortizace. V kořenu se vytváří druhý kruh cévních svazků (kořenová hvězdice a kruh cévních svazků). Listy s řapíkem jsou větší než 3 cm

15

Pět listů rozvinuto

je rozvinut pátý list, větší než 5 cm

16

Šest pravých listů

je vytvořen a rozvinut třetí pár pravých listů, je vytvořen třetí kruh cévních svazků. Začíná pukání prvotní kůry hypokotylu. Šestý list je větší než 6 cm

17

Sedm pravých listů

je rozvinut sedmý list, větší než 7 cm

18

Osm pravých listů

je vytvořen a rozvinut čtvrtý pár pravých listů, je vytvořen čtvrtý kruh cévních svazků. Pokračuje pukání prvotní kůry hypokotylu, dochází k vtahování části kořene do půdy a tvorbě cukerných vrásek - kontrakce kořene

19

Devět a více listů rozvinuto

je vytvořen a rozvinut pátý pár pravých listů, je vytvořen pátý kruh cévních svazků (hvězdice a čtyři následné kruhy). Poslední pravý list
s řapíkem je větší než 10 cm

31

Počátek uzavírání porostu

(10 % rostlin se dotýká)

rostliny v řádku se začínají listy dotýkat

33

Uzavírání porostu (30 % rostlin mezi řádky se dotýká)

rostliny sousedních řádků se dotýkají

39

Kompletní uzavření porostu

většina rostlin sousedních řádků se dotýká

42

Zapojený porost

pozvolné přirůstání nových listů, úbytek listů je méně výrazný a nepřevažuje nad vznikem nových, probíhá intenzivní tvorba bulvy – tuberizace

46

Období snižování počtu listů

začíná dozrávání bulvy, převládá odumírání listů nad jejich vznikem, klesá jejich počet na rostlině - zejména fotosynteticky aktivních, hmotnost bulvy zpravidla u většiny odrůd převyšuje hmotnost listů

47

Technologická zralost bulev

bulva cukrovky vhodná ke zpracování, vykazuje příznivou technologickou jakost, lze ji charakterizovat MB faktorem 18 - 28 či dalšími ukazateli jakosti bulev (např. cukernatostí),

49

Řepná bulva ve sklizňové velikosti

bulva přestává vlivem povětrnostních podmínek přirůstat a dosahuje své maximální hmotnosti,

51

Jarní rašení bulev, počátek prodlužování hlavního výhonu

obnova přízemní růžice listů

52

Hlavní výhonek dlouhý 20 cm

probíhá vybíhání a prodlužování stonku rostliny

53

Na hlavním stonku náznaky bočních výhonků

na hlavním stonku jsou patrny boční stonky

54

Postranní výhonky jasně viditelné

postranní výhony na hlavním stonku jsou jasně viditelné

55

První květní pupen na bočním výhonku

Viditelný první květní pupen na bočním výhonku

59

Viditelné první listeny, květy uzavřené

zřetelně viditelné listy květních obalů, květy jsou ještě uzavřeny. U víceklíčkových odrůd srůstají vyvinuté plody v klubíčko

60

Otevření prvních květů

první květy se otevírají

61

10 % květů otevřeno

část květů otevřena a jejich blizny mají schopnost přijmout pylová zrna

63

30 % květů otevřeno

30 % květů je otevřeno z celkem vytvořených poupat

65

Kvetení - 50 % květů otevřeno

většina květů otevřena

67

Vadnutí květů - 70 % květů odkvetlých

končí kvetení nejmladších květů

69

Konec kvetení porostu, všechny květy odkvetlé

celá rostlina je odkvetlá

71

Začátek tvorby semene, viditelná klubíčka

na nejdříve odkvetlých květech se začínají vytvářet klubíčka

75

Vývoj semene, perikarp zelený

perikarp je zprvu zelený, semena světlá

81

Začátek zrání klubíček

klubíčka jsou zelená, semena mají měkkou konzistenci

85

Zelená zralost klubíček- světlehnědý perikarp

na celé rostlině jsou vytvořena klubíčka zelené barvy a přecházejí do světlehnědé (a v další fázi do hnědé), ve spodní třetině rostliny dosahují optimální sklizňové velikosti. Obsah sušiny klubíček je

20 - 30 %

87

Hnědá zralost, fyziologická zralost

klubíčka jsou hnědá, vyzrálá, semena v klubíčku jsou pevná, vyzrálá, slupka je hnědá, obsah sušiny v klubíčku je 75 - 80 %, vlhkost semene je 14 - 16 %

89

Plná zralost klubíček

tvrdý perisperm, klubíčka i semena jsou odrůdově vybarvena,

91

Listy začínají ztrácet barvu

změny barvy listů

93

Většina listů žlutá

listy žloutnou a začínají zasychat, nejstarší klubíčka samovolně začínají z rostliny opadávat

95

50 % listů hnědých

více než polovina listů je hnědých, klubíčka z části rostliny opadávají

97

Rostlina odumírá

rostliny jsou zcela odumřelé, zaschlé listy včetně lodyh leží na povrchu půdy



<< 4 Hodnocení růstu a vývoje cukrovky Top 4.2 Mikrofenologické hodnocení vývoje řepy >>