<< 4 Hodnocení růstu a vývoje cukrovky | 4.2 Mikrofenologické hodnocení vývoje řepy >> |
K hodnocení růstu cukrovky využíváme makrofenologickou stupnici pro cukrovku. Nástup fáze zaznamenáváme tehdy, když 50 – 75 % rostlin dosáhne uvedené fáze. Při hodnocení doporučujeme sledovat větší počet rostlin, nejlépe 30, odebraných či posouzených na různých místech honu. Jednotlivé růstové fáze rostliny s jejich podrobnou fenologickou charakteristikou jsou uvedeny v tabulce 51. Při potřebě jednoduché stupnice doporučujeme uvádět jen základní růstové fáze, označované celým číslem (vyjadřujícím první číslo z dvouciferného kódu).
Tab. Fenologická charakteristika sekundárních růstových fází řepy (Makrofenologická stupnice růstu řepy - doplněná stupnice BBCH)
Sekundární růstová fáze |
Její fenologická charakteristika | |
Suché semeno |
semeno v klidu bez příjmu vody | |
Začátek bobtnání semene |
semeno začíná přijímat vodu | |
Konec bobtnání semene, otevírání klubíčka |
semeno přijalo vodu a otevřelo víčko klubíčka | |
05 |
Objevení klíčícího kořínku |
objevuje se klíček |
07 |
Ze semene vyrůstá klíček |
růst klíčku |
Vzcházení, klíček proráží povrch půdy |
klíček proniká v obloukovitém zahnutí a proráží nad povrch půdy | |
Rozložení děložních lístků |
dělohy se přeměnily v děložní lístky, začaly fotosyntetizovat a jsou rozloženy téměř vodorovně, uprostřed děložních lístků je vidět pupen pravých listů | |
Objevení prvního páru pravých listů (velikosti hrachu) |
mezi děložními lístky jsou vytvořeny a patrny první pravé listy velikosti hrachu | |
Dva pravé listy |
je vytvořen a rozvinut první pár pravých listů, postavený kolmo na děložní lístky. Zároveň se ve středu kořene diferencuje první kruh cévních svazků, který s dřevní částí prvotní stavby vytváří kořenovou hvězdici | |
Čtyři pravé listy, druhý pár pravých listů |
je vytvořen druhý pár pravých listů, začíná pukání prvotní kůry kořene - dekortizace. V kořenu se vytváří druhý kruh cévních svazků (kořenová hvězdice a kruh cévních svazků). Listy s řapíkem jsou větší než 3 cm | |
Pět listů rozvinuto |
je rozvinut pátý list, větší než 5 cm | |
Šest pravých |
je vytvořen a rozvinut třetí pár pravých listů, je vytvořen třetí kruh cévních svazků. Začíná pukání prvotní kůry hypokotylu. Šestý list je větší než 6 cm | |
Sedm pravých listů |
je rozvinut sedmý list, větší než 7 cm | |
Osm pravých |
je vytvořen a rozvinut čtvrtý pár pravých listů, je vytvořen čtvrtý kruh cévních svazků. Pokračuje pukání prvotní kůry hypokotylu, dochází k vtahování části kořene do půdy a tvorbě cukerných vrásek - kontrakce kořene | |
Devět a více listů rozvinuto |
je vytvořen a rozvinut pátý pár pravých listů, je vytvořen pátý kruh cévních svazků (hvězdice a čtyři následné kruhy). Poslední pravý list | |
Počátek uzavírání porostu (10 % rostlin se dotýká) |
rostliny v řádku se začínají listy dotýkat | |
33 |
Uzavírání porostu (30 % rostlin mezi řádky se dotýká) |
rostliny sousedních řádků se dotýkají |
Kompletní uzavření |
většina rostlin sousedních řádků se dotýká | |
Zapojený porost |
pozvolné přirůstání nových listů, úbytek listů je méně výrazný a nepřevažuje nad vznikem nových, probíhá intenzivní tvorba bulvy – tuberizace | |
Období snižování počtu |
začíná dozrávání bulvy, převládá odumírání listů nad jejich vznikem, klesá jejich počet na rostlině - zejména fotosynteticky aktivních, hmotnost bulvy zpravidla u většiny odrůd převyšuje hmotnost listů | |
Technologická zralost bulev |
bulva cukrovky vhodná ke zpracování, vykazuje příznivou technologickou jakost, lze ji charakterizovat MB faktorem 18 - 28 či dalšími ukazateli jakosti bulev (např. cukernatostí), | |
Řepná bulva ve sklizňové velikosti |
bulva přestává vlivem povětrnostních podmínek přirůstat a dosahuje své maximální hmotnosti, | |
Jarní rašení bulev, počátek prodlužování hlavního výhonu |
obnova přízemní růžice listů | |
Hlavní výhonek dlouhý 20 cm |
probíhá vybíhání a prodlužování stonku rostliny | |
Na hlavním stonku náznaky bočních výhonků |
na hlavním stonku jsou patrny boční stonky | |
Postranní výhonky jasně viditelné |
postranní výhony na hlavním stonku jsou jasně viditelné | |
55 |
První květní pupen na bočním výhonku |
Viditelný první květní pupen na bočním výhonku |
59 |
Viditelné první listeny, květy uzavřené |
zřetelně viditelné listy květních obalů, květy jsou ještě uzavřeny. U víceklíčkových odrůd srůstají vyvinuté plody v klubíčko |
Otevření prvních květů |
první květy se otevírají | |
61 |
10 % květů otevřeno |
část květů otevřena a jejich blizny mají schopnost přijmout pylová zrna |
63 |
30 % květů otevřeno |
30 % květů je otevřeno z celkem vytvořených poupat |
Kvetení - 50 % květů otevřeno |
většina květů otevřena | |
Vadnutí květů - 70 % květů odkvetlých |
končí kvetení nejmladších květů | |
69 |
Konec kvetení porostu, všechny květy odkvetlé |
celá rostlina je odkvetlá |
71 |
Začátek tvorby semene, viditelná klubíčka |
na nejdříve odkvetlých květech se začínají vytvářet klubíčka |
Vývoj semene, perikarp zelený |
perikarp je zprvu zelený, semena světlá | |
Začátek zrání klubíček |
klubíčka jsou zelená, semena mají měkkou konzistenci | |
85 |
Zelená zralost klubíček- světlehnědý perikarp |
na celé rostlině jsou vytvořena klubíčka zelené barvy a přecházejí do světlehnědé (a v další fázi do hnědé), ve spodní třetině rostliny dosahují optimální sklizňové velikosti. Obsah sušiny klubíček je 20 - 30 % |
Hnědá zralost, fyziologická zralost |
klubíčka jsou hnědá, vyzrálá, semena v klubíčku jsou pevná, vyzrálá, slupka je hnědá, obsah sušiny v klubíčku je 75 - 80 %, vlhkost semene je 14 - 16 % | |
Plná zralost klubíček |
tvrdý perisperm, klubíčka i semena jsou odrůdově vybarvena, | |
Listy začínají ztrácet barvu |
změny barvy listů | |
93 |
Většina listů žlutá |
listy žloutnou a začínají zasychat, nejstarší klubíčka samovolně začínají z rostliny opadávat |
95 |
50 % listů hnědých |
více než polovina listů je hnědých, klubíčka z části rostliny opadávají |
97 |
Rostlina odumírá |
rostliny jsou zcela odumřelé, zaschlé listy včetně lodyh leží na povrchu půdy |
<< 4 Hodnocení růstu a vývoje cukrovky | Top | 4.2 Mikrofenologické hodnocení vývoje řepy >> |