Bulvy cukrovky jsou surovinou pro cukrovarnický průmysl, který má své požadavky na kvalitu. Pod pojmem technologická jakost rozumíme komplex biologických, chemických, fyzikálně chemických a mechanických vlastností řepné bulvy, které rozhodují o jejím rentabilním a vhodném skladování a továrním zpracování při dosažení vysoké výtěžnosti bílého cukru (rafinády).
- Z biologických vlastností jsou to hlavně: tvar
, velikost a hmotnost bulvy, její vyzrálost, zdravotní stav a rezistence vůči skládkovým chorobám.
- Z vlastností chemických jsou nejdůležitější: obsah sacharózy
(cukernatost) a obsah necukrů, zejména solí sodných a draselných, dusíkatých látek (především amidů a volných aminokyselin) a redukujících cukrů (invertů).
- Z fyzikálně chemických vlastností přichází v úvahu hlavně: pH, turgor (osmotický tlak) buněčné šťávy a její barva (obsah barevných látek).
- Z mechanických vlastností má největší význam: pružnost, pevnost a odpor k řezání.
Sklizená bulva
má být zdravá, nezavadlá, nenamrzlá
, zbavená listové růžice
hladkým, rovným nebo kuželovým řezem. Povrch bulvy hladký, čistý, nepoškozený, nezcvrklý, odolný proti alteraci, schopný udržovat turgor i při skladování, bez zbytků chrástu, zelených pupenů a příměsí působících hnití. Výhodou je mělká kořenová rýha
.
Objektivním kritériem zralosti cukrovky je MB faktor (vyjadřuje množství vyrobené melasy v procentech vztažené na 100 kg vyrobeného bílého cukru). Čím je řepa vyzrálejší, tím je jakostnější. Má méně škodlivých necukrů, nižší hodnotu MB faktoru a vyšší pH. U jakostní řepy má MB faktor hodnotu 12 – 22, u méně jakostní 30 a více.

Pp .......popel cukrovky (%)
P .........polarizace (digesce) - cukernatost cukrovky (%)
Nejznámějším a nejvýznamnějším kritériem jakosti bulev cukrovky je cukernatost.
- Cukernatost - polarizace (P) je v procentech vyjádřený obsah sacharózy v bulvě cukrovky. Stanovuje se studenou digescí z čerstvé nebo zmrazené řepné kaše
(v průměru představuje 16 až 19 %). Orientačně ji lze vypočítat z refraktometrické sušiny, vynásobením koeficientem 0,83 (Refraktometrická sušina x 0,83).
K dalším jakostním ukazatelům patří:
- Rozpustný popel (Pp) - vyjadřuje obsah rozpustných popelovin v řepné bulvě, stanoví se konduktometricky. U jakostní cukrovky se obsah rozpustného popela pohybuje od 0,25 do 0,45 %. V některých laboratořích cukrovarů stanovují v současné době již obsah sodíku
(v průměru 0,5 – 2 mmol) a draslíku (2,5 – 5,5 mmol). Obsah prvku se přepočítá na 100 g řepné kaše a uvádí se v milimolech.
- Alfa-aminodusík (tzv. škodlivý dusík, dříve také modré číslo) - jedná se o dusík aminokyselin, ke kterému se připočítává polovina amidického dusíku obsaženého v cukrovce. Obsah alfa-aminodusíku se uvádí v milimolech ve 100 g vzorku (v průměru 1 – 3,5 mmol).
- Ze zjištěných hodnot (cukernatosti, rozpustného popela, α-aminodusíku) se dopočítávají další ukazatelé jakosti bulev cukrovky (výtěžnost) a předpokládaná produkce (výnos) polarizačního a bílého cukru. Ukazatelé produkce a jakosti se vypočítávají podle vzorců uznávaných pro danou republiku či oblast. Nejužívanější vzorce a všeobecně platné v ČR jsou uvedeny v závěru kapitoly.
- Teoretický zůstatek cukru v melase v procentech - jedná se o cukr, který zůstane v melase při zpracování cukrovky na bílý cukr (2 – 3 %).