| << 7 Hodnocení jakosti a nákup cukrovky | 7.2 Stanovení cukernatosti a dalších jakostních ukazatelů >> |
Bulvy cukrovky jsou surovinou pro cukrovarnický průmysl, který má své požadavky na kvalitu. Pod
pojmem technologická jakost rozumíme komplex biologických, chemických, fyzikálně chemických a mechanických vlastností řepné bulvy, které rozhodují o jejím rentabilním a vhodném skladování a továrním zpracování při dosažení vysoké výtěžnosti bílého cukru (rafinády).
, velikost a hmotnost bulvy, její vyzrálost, zdravotní stav a rezistence vůči skládkovým chorobám.
(cukernatost) a obsah necukrů, zejména solí sodných a draselných, dusíkatých látek (především amidů a volných aminokyselin) a redukujících cukrů (invertů).
Sklizená bulva
má být zdravá, nezavadlá, nenamrzlá
, zbavená listové růžice
hladkým, rovným nebo kuželovým řezem. Povrch bulvy hladký, čistý, nepoškozený, nezcvrklý, odolný proti alteraci, schopný udržovat turgor i při skladování, bez zbytků chrástu, zelených pupenů a příměsí působících hnití. Výhodou je mělká kořenová rýha
.
Objektivním kritériem zralosti cukrovky je MB faktor (vyjadřuje množství vyrobené melasy v procentech vztažené na 100 kg vyrobeného bílého cukru). Čím je řepa vyzrálejší, tím je jakostnější. Má méně škodlivých necukrů, nižší hodnotu MB faktoru a vyšší pH. U jakostní řepy má MB faktor hodnotu 12 – 22, u méně jakostní 30 a více.

Pp .......popel cukrovky (%)
P .........polarizace (digesce) - cukernatost cukrovky (%)
Nejznámějším a nejvýznamnějším kritériem jakosti bulev cukrovky je cukernatost.
(v průměru představuje 16 až 19 %). Orientačně ji lze vypočítat z refraktometrické sušiny, vynásobením koeficientem 0,83 (Refraktometrická sušina x 0,83).
K dalším jakostním ukazatelům patří:
![]() |
| << 7 Hodnocení jakosti a nákup cukrovky | Top | 7.2 Stanovení cukernatosti a dalších jakostních ukazatelů >> |