<< 10.1 Požadavky pro uznání porostu 11 Brambory - botanické zařazení, rozdělení podle užitkového směru a délky vegetační doby >>

10.2 Požadavky na vlastnosti osiva - podmínky pro uznání osiva

Čistota a klíčivost osiva semenných okopanin musí vyhovovat předepsaným požadavkům. Vyhláška uvádí nejvyšší dovolený obsah jiných druhů řep, jiných rostlinných druhů a úlomků stonku. U ostatních semenných okopanin je zpravidla sledován výskyt plodů jiných kulturních druhů (např. řepka olejka u kapusty), semen plevelů (svízel, hořčice rolní, oves hluchý) a plodů jiných řep.

Vlhkost osiva cukrovky a krmné řepy nesmí být vyšší než 15 %. Vlhkost osiva ostatních semenných okopanin nesmí být vyšší než 12,0 %.

Osivo semenných okopanin nesmí obsahovat živé škůdce a nesmí být napadeno chorobami, které ohrožují jeho jakost.

Img. 10.2 - 1 : Hodnocení klíčivosti osiva - pro technologie pěsto...
Img. 10.2 - 2 : Upravené geneticky jednoklíčkové klubíčko řepy
Img. 10.2 - 3 : Obalené osivo řepy cukrové - součástí obalu je moř...
Img. 10.2 - 4 : Čištění a třídění klubíček řepy při výrobě osiva






<< 10.1 Požadavky pro uznání porostu Top 11 Brambory - botanické zařazení, rozdělení podle užitkového směru a délky vegetační doby >>