<< 15 Hlavní aspekty agrobiologické kontroly | 16 Hodnocení jakosti a nákup brambor >> |
1. |
Kontrola podzimního zpracování |
2. |
Kontrola hrudovitosti |
3. |
Kontrola hnojení organickými a průmyslovými hnojivy. Kontroluje se dávka, doba a jakost rozmetání a zapravení do ornice. |
4. |
Přihlíží se k výkonnosti a jakosti odrůdy, k délce vegetační doby (časové rozdělení sklizně), k odolnosti vůči chorobám, vhodnosti pro mechanizovanou sklizeň a ke skladovatelnosti. |
5. |
Kontrola sadby. Zahrnuje velikostní třídění |
![]() |
![]() |
![]() |
c ..... průměrná hmotnost hlíz v g,
a ..... meziřádková vzdálenost v cm,
b ..... vzdálenost hlíz v řádku v cm,
k ..... klíčivost v %
Klíčení hlíz
![]() |
0. |
bonitační stupeň |
0 |
mm klíčků |
|
1. |
bonitační stupeň |
5 |
mm klíčků |
|
2. |
bonitační stupeň |
10 |
mm klíčků |
hlízy jsou narašené |
3. |
bonitační stupeň |
11 - 20 |
mm klíčků |
hlízy jsou naklíčené |
4. |
bonitační stupeň |
21 - 40 |
mm klíčků |
klíčky jsou delší než u hlíz naklíčených, |
5. |
bonitační stupeň |
41 |
mm klíčků |
délka klíčků je nadměrná |
Stanovení klíčivosti hlíz
1. |
Koncem února se začnou odebírat vzorky hlíz |
2. |
Vzorek má mít 25 kg z 10 - 12 t brambor. Pak se důkladně promíchá. Odebírají se hlízy bez výběru, tedy i vadné. Je vhodné odebírat vždy 2 paralelní vzorky. |
3. |
Ze vzorku se odebere 100 hlíz náhodně. Uloží se na misky, přikryjí se tmavým papírem nebo podobným prostředkem, aby byly ve tmě. Prostředí má vyhovovat |
4. |
Hodnocení se uskuteční po 10 - 12 dnech podle klasifikační stupnice dále uvedené. |
5. |
Při bonitaci se zjišťuje i zdravotní stav hlíz |
6. |
U vzorku a hodnocení se označují: místo, odrůda, stupeň množení, velikost hlíz, množství, ze kterého byl vzorek odebrán, den hodnocení, výsledné hodnocení. |
6. |
Kontrola sázení sleduje termín sázení, kvalitu práce sazeče. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- |
Hloubka sázení: Po urovnání povrchu ornice se zjistí vzdálenost od povrchu | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- |
Počet vysázených hlíz : Ornice se odhrne z řádku nad hlízami a stanoví se počet vysázených hlíz na 5 m2 (tj. při šířce řádku 0,75 m 6,67 m, při šířce řádku0,625 m 8 m). Vynásobením 2000 (5 m2 x 2000 = 10000 m2 = 1 ha) stanovíme počet hlíz vysázených na 1 ha.
Ztráty se stanoví na kontrolních dílcích plochy 2 x 2 m. Dílce se překopou do hloubky 150 mm, získané hlízy se zváží a přepočítají se ztráty na 1 ha (kg). Výnosové zkoušky se doporučují u odrůd raných a poloraných po 80 - 110 dnech, u drůd polopozdních a pozdních po 115 - 130 dnech od zasázení. O termínu předčasného ukončení vegetace rozhoduje dodavatel a informuje nejpozději do 5 dnů od jeho stanovení příslušného semenářského inspektora.
Stanovení ztrát při skladování Vychází se z rozdílu hmotnosti na začátku uskladnění a hmotnosti při vyskladnění. Zdravé hlízy se oddělí od shnilých a nahnilých. Zjištěná hmotnost nahnilých se vyjádří
S1 = sušina v % před uložením, S2 = sušina v % v době skončení skladování, q = ztráta na hmotnosti v %. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
<< 15 Hlavní aspekty agrobiologické kontroly | Top | 16 Hodnocení jakosti a nákup brambor >> |