<< 15 Hlavní aspekty agrobiologické kontroly 16 Hodnocení jakosti a nákup brambor >>

15.1 Systém agrobiologické kontroly

1.

Kontrola podzimního zpracování a jarní přípravy půdy. Hodnotí se doba ahloubka operace. Pro jarní přípravu je doporučená hloubka zpracování 120 -160 mm.

 

2.

Kontrola hrudovitosti se hodnotí před vzejitím rostlin a před sklizní.

   

3.

Kontrola hnojení organickými a průmyslovými hnojivy. Kontroluje se dávka, doba a jakost rozmetání a zapravení do ornice.

4.

Výběr odrůdy. Přihlíží se k výkonnosti a jakosti odrůdy, k délce vegetační doby (časové rozdělení sklizně), k odolnosti vůči chorobám, vhodnosti pro mechanizovanou sklizeň a ke skladovatelnosti.

   

5.

Kontrola sadby. Zahrnuje velikostní třídění a zdravotní stav podle vyhlášky MZe č.191/1996. Důležitá je klíčivost. Je-li nižší než 100%, zvýšíme vysázené množství sadby na 1 ha o tolik %, o kolik je klíčivost nižší (pod 90 % je partie nevyhovující).


Img. 15.1 - 1 : U orby hodnotíme hloubku, její rovnoměrnost, zaklo...
Img. 15.1 - 2 : Brambory vyžadují vyrovnanou kompletní výživu, obr...
Img. 15.1 - 3 : Sadba brambor se před výsadbou třídí na požadovano...












Hmotnost sadby v t.ha
-1 se stanoví podle vzorce:

Form. 15.1 - 1 :



P ..... plocha určená k osázení v m2 (10000),

c ..... průměrná hmotnost hlíz v g,

a ..... meziřádková vzdálenost v cm,

b ..... vzdálenost hlíz v řádku v cm,

k ..... klíčivost v %


Klíčení hlíz

Img. 15.1 - 4 : Příprava předklíčené sadby
Hodnotí se podle délky klíčků na hlízách v mm. Testovaný materiál se pak zařazuje do 6 bonitačních skupin:

0.

bonitační stupeň

0

mm klíčků

hlízy neklíčí ,

1.

bonitační stupeň

5

mm klíčků

hlízy raší ,

2.

bonitační stupeň

10

mm klíčků

hlízy jsou narašené ,

3.

bonitační stupeň

11 - 20

mm klíčků

hlízy jsou naklíčené ,

4.

bonitační stupeň

21 - 40

mm klíčků

klíčky jsou delší než u hlíz naklíčených,

5.

bonitační stupeň

41

mm klíčků

délka klíčků je nadměrná


Stanovení klíčivosti hlíz

1.

Koncem února se začnou odebírat vzorky hlíz ve skladech. Jeden vzorek se odebere z povrchu vrstvy a nejméně čtyři z hromady v hloubce 0,5 až 1,0 m od povrchu. Vhodné je odebírat vzorek i z podlahy.

2.

Vzorek má mít 25 kg z 10 - 12 t brambor. Pak se důkladně promíchá. Odebírají se hlízy bez výběru, tedy i vadné. Je vhodné odebírat vždy 2 paralelní vzorky.

3.

Ze vzorku se odebere 100 hlíz náhodně. Uloží se na misky, přikryjí se tmavým papírem nebo podobným prostředkem, aby byly ve tmě. Prostředí má vyhovovat
v tom smyslu, aby po 3 dny byla udržena teplota + 25 ° C a relativní vlhkost 70 -
75 %. Potom 8 - 9 dalších dnů se udržuje teplota na 20 ° C při neměnné vlhkosti vzdušné. Uložení ve tmě podporuje růst klíčků.

4.

Hodnocení se uskuteční po 10 - 12 dnech podle klasifikační stupnice dále uvedené.

5.

Při bonitaci se zjišťuje i zdravotní stav hlíz . Hlízy se podélně rozříznou a je možno stanovit napadení kroužkovitostí hlíz, tmavnutí dužniny, rzivostí apod. Toto hodnocení, pokud je napadení silné, se zahrnuje do celkové bonitace.

6.

U vzorku a hodnocení se označují: místo, odrůda, stupeň množení, velikost hlíz, množství, ze kterého byl vzorek odebrán, den hodnocení, výsledné hodnocení.

6.

Kontrola sázení sleduje termín sázení, kvalitu práce sazeče.

 

-

Hloubka sázení: Po urovnání povrchu ornice se zjistí vzdálenost od povrchu
k horní části hlízy (optimum 20 - 30 mm).

 

-

Počet vysázených hlíz: Ornice se odhrne z řádku nad hlízami a stanoví se počet vysázených hlíz na 5 m2 (tj. při šířce řádku 0,75 m 6,67 m, při šířce řádku
0,625 m 8 m). Vynásobením 2000 (5 m2 x 2000 = 10000 m2 = 1 ha) stanovíme počet hlíz vysázených na 1 ha.

Img. 15.1 - 5 : Sázení předklíčené nebo narašené sadby brambor - p...
Img. 15.1 - 6 : Výsadba brambor v odkameněné půdě
Img. 15.1 - 7 : Pozemek po výsadbě brambor - výsadba do hrůbků












Mezerovitost:
Stanoví se porovnáním teoretického počtu hlíz se skutečným počtem. Vyjádří se v % podle vzorce:

Form. 15.1 - 2 :



Stanoví se 14 - 20 dnů po výsadbě a současně se zjistí zdravotní stav vysázených hlíz (hniloby) a klíčení.


Tab. 53

Teoretický počet rostlin na 1 ha při úživné ploše

m2

0,1250

0,1500

0,1875

0,2025

0,2250

0,2625

rostlin

80000

66666

53333

48382

44444

38095

spon 0,75 m

0,167

0,20

0,25

0,27

0,30

0,35

spon 0,625 m

0,20

0,24

0,30

0,32

0,36

0,42

 



 

Optimální počet trsů na 1 ha:

rané a sadbové brambory ...........................................48000 - 50000

stolní a průmyslové brambory ................................... 40000 - 45000

řídký porost ..................................................................... pod 35000

kritický počet trsů ............................................................ pod 25000

   

7.

Kontrola růstu podle růstových fází.

Img. 15.1 - 8 : Fáze 10 -začátek tvorby listů - první list se začí...
Img. 15.1 - 9 : Rostliny brambor poškozené jarním mrazem, poškozen...

8.

Kontrola počtu trsů. Stanoví se po úplném vzejití u trvale vyznačených dílců na
5 místech honu, na ploše 10 m2. Zjištěný počet trsů se pak přepočte na 1 ha.

9.

Kontrola zdravotního stavu. Na kontrolních dílcích se stanoví procento rostlin napadených:

 

-

virovými chorobami u množitelských porostů při výšce 200 mm, u ostatních porostů ve fázi květu,

 

-

bakteriálním černáním stonku,

 

-

vločkovitost hlíz (kořenomorkou),

 

-

plísní bramboru ( plísní bramborovou ); zaznamená se první výskyt, dále se hodnotí intenzita v procentech napadení listové plochy,

 

-

mandelinkou bramborovou ; stanoví se výskyt brouků , larev a intenzita napadení ( silný výskyt při více než 30 broucích na 100 trsech).

10.

Kontrola výnosotvorných prvků:

 

-

počet rostlin (úbytek během vegetace) na počátku zrání na 5 vyznačených dílcích,

 

-

hmotnost hlíz pod trsem; před sklizní na vyznačených dílcích - vykope se 10 trsů za sebou v řádku, zjistí se jejich hmotnost a počet a redukuje se na 1 trs a na prům. hmotnost hlízy, prům. celkovou hmotnost hlíz pod trsem,

 

-

hodnota úrody se získá vynásobením průměrné hmotnosti hlíz pod trsem počtem trsů na 1 ha,

 

-

předpokládané sklizňové ztráty podle způsobu sklizně jsou 5 - 20 %.

Img. 15.1 - 10 : Kontrola sklizně - hodnocení ztrát a poškození skl...
Img. 15.1 - 11 : Kontrola tvorby výnosu - kontrola počtu a velikost...
Img. 15.1 - 12 : Kontrola zdravotního stavu hlíz - hlíza napadená m...

11.

Kontrola sklizně:

 

-

hodnotí se stupeň zničení natě mechanicky a chemicky ,

 

-

zjišťují se sklizňové ztráty nevyoráním hlíz a nesebráním hlíz (na povrchu ležících),

 

-

stanoví se procento mechanického poškození hlíz,

 

-

stanoví se procento hnijících hlíz , případně shnilých .

12.

Kontrola skladování:

 

-

hodnotí se způsob skladování, hmotnost naskladněných hlíz,

 

-

skladovací podmínky: teplota, vlhkost, relativní vzdušná vlhkost, intenzita větrání,

 

-

zdravotní stav hlíz na začátku uskladnění, v průběhu a při vyskladnění,

 

-

stanoví se celkové ztráty a hmotnost hlíz vyskladněných.


Zjišťování ztrát při sklizni

Ztráty se stanoví na kontrolních dílcích plochy 2 x 2 m. Dílce se překopou do hloubky 150 mm, získané hlízy se zváží a přepočítají se ztráty na 1 ha (kg).

Form. 15.1 - 3 :




Počet kontrolních ploch je závislý na velikosti honu, do 5 ha - 4 kontrolní dílce, do 20 ha - 6 kontrolních dílců a nad 20 ha - 8 kontrolních dílců. Jeden kontrolní dílec by měl být na začátku řádků.

Výnosové zkoušky se doporučují u odrůd raných a poloraných po 80 - 110 dnech, u drůd polopozdních a pozdních po 115 - 130 dnech od zasázení.

O termínu předčasného ukončení vegetace rozhoduje dodavatel a informuje nejpozději do 5 dnů od jeho stanovení příslušného semenářského inspektora.


Img. 15.1 - 13 : Mechanizovaná sklizeň brambor
Img. 15.1 - 14 : Po mechanizované sklizni hodnotíme rozsah sklizňov...












Stanovení ztrát při skladování

Vychází se z rozdílu hmotnosti na začátku uskladnění a hmotnosti při vyskladnění. Zdravé hlízy se oddělí od shnilých a nahnilých. Zjištěná hmotnost nahnilých se vyjádří
v procentech. Ztráta na sušině hlíz se stanoví podle vzorce:


Form. 15.1 - 4 :



kde S = ztráta na sušině v %,

S1 = sušina v % před uložením,

S2 = sušina v % v době skončení skladování,

q = ztráta na hmotnosti v %.

     



<< 15 Hlavní aspekty agrobiologické kontroly Top 16 Hodnocení jakosti a nákup brambor >>