<< 6.2 Průběžná kontrola | 7 Hodnocení jakosti a nákup cukrovky >> |
Ztráty cukrové hmoty ve skrojcích (Zo) - jsou způsobeny ořezávačem a neměly by přesahovat 3 %. Stanovíme je většinou pouze odhadem podle rozsahu chybějících částí bulev. Při přesnějším stanovení musíme odchytit chrást který zrozborujeme.
Ztráty nevyoráním a propadem (Zs) jsou způsobené sklízečem a neměly by přesahovat 6 %. Ztráty zjistíme tak, že v úhlopříčném směru odměříme a vymezíme 4 čtverce. První z nich umístíme na počátku řádků, těsně za souvratí. Na těchto parcelkách o celkové ploše 100 m2 se posbírají a zváží na povrchu volně ležící řepy. Pak se tytéž čtverce rýčem nebo motykou překopou, posbírají se a zváží nevyorané řepy a jejich rozlámané části atd. Při potřebě procentického vyjádření ztrát se bere za základ sklizňový výnos bulev (Q) zvýšený o ztráty bulev na povrchu a nevyoráním.
Závěrem přijmout základní opatření směřující ke zlepšení pěstování cukrovky v daném podniku zejména se zaměřením na maximální rentabilitu pěstování cukrovky.
<< 6.2 Průběžná kontrola | Top | 7 Hodnocení jakosti a nákup cukrovky >> |