<< 6.2 Průběžná kontrola 7 Hodnocení jakosti a nákup cukrovky >>

6.3 Výstupní kontrola


Ztráty cukrové hmoty ve skrojcích (Zo) - jsou způsobeny ořezávačem a neměly by přesahovat 3 %. Stanovíme je většinou pouze odhadem podle rozsahu chybějících částí bulev. Při přesnějším stanovení musíme odchytit chrást který zrozborujeme.

Ztráty nevyoráním a propadem (Zs) jsou způsobené sklízečem a neměly by přesahovat 6 %. Ztráty zjistíme tak, že v úhlopříčném směru odměříme a vymezíme 4 čtverce. První z nich umístíme na počátku řádků, těsně za souvratí. Na těchto parcelkách o celkové ploše 100 m2 se posbírají a zváží na povrchu volně ležící řepy. Pak se tytéž čtverce rýčem nebo motykou překopou, posbírají se a zváží nevyorané řepy a jejich rozlámané části atd. Při potřebě procentického vyjádření ztrát se bere za základ sklizňový výnos bulev (Q) zvýšený o ztráty bulev na povrchu a nevyoráním.


Form. 6.3 - 1 :



  • výpočet technologických ukazatelů sklizené suroviny (viz. jakost cukrovky)

  • vyhodnocení ekonomiky pěstování cukrovky

  • posouzení celé agrotechniky a dosažených výsledků ve vztahu k průběhu počasí v daném roce


Závěrem přijmout základní opatření směřující ke zlepšení pěstování cukrovky v daném podniku zejména se zaměřením na maximální rentabilitu pěstování cukrovky.

Img. 6.3 - 1 : Drobné bulvy a jejich úlomky při čištění propadává...
Img. 6.3 - 2 : Posouzení výše sklizňových ztrát propadem - na pov...
Img. 6.3 - 3 : Některé sklízeče odhazují ořezaný chrást do strany...
Img. 6.3 - 4 : Sklizeň šestiřádkovým sklízečem bulev





<< 6.2 Průběžná kontrola Top 7 Hodnocení jakosti a nákup cukrovky >>