<< 7.3 Výpočet některých ukazatelů jakosti bulev a produkce cukru | 8 Hodnocení jakosti a nákup čekanky >> |
Vztahy při nákupu cukrovky sjednávají cukrovarnické podniky (“cukrovary”) s dodavateli (“prodejci” cukrové řepy) v kupní smlouvě. Základem pro úpravu smluvních vztahů a vztahů při nákupu cukrovky je
obchodní zákoník, Nařízení Rady (ES) č. 318/2006 ze dne 20. února 2006 o společné organizaci trhů v odvětví cukru a rámcové podmínky pro pěstování a dodávku cukrovky projednávané svazy pěstitelů cukrovky s cukrovary či cukrovarnickým spolkem.
Cílem Nařízení Rady (ES) č. 318/2006 je stabilizace trhů v odvětví cukru. Z tohoto důvodu byly pro jednotlivé státy stanoveny výrobní kvóty. Kvóta byla pro Českou republiku stanovena na 454 862 tun cukru a v počátku může být teoreticky navýšena o 20 070 tun (dodatečná kvóta). Dodatečnou kvótu můžeme zakoupit do 30.9.2007 za cenu 730 EUR za tunu.
Termín trvání Nařízení Rady (ES) č. 318/2006 je 1.7.2006 – 30.9.2015 (tj. 9 let a 3 měsíce).
Kupní smlouvu je třeba uzavřít vždy písemně na konkrétní množství cukrové řepy podléhající stanoveným kvótám. Ve smlouvách o dodání cukrovky musí být rovněž uvedeno, zda a za jakých podmínek lze cukrovou řepu dodat nad stanovené množství.
Ve sjednané kupní smlouvě by mělo být zejména specifikováno:
![]() |
Součástí smlouvy často bývají i další služby poskytované cukrovarem (např. čištění bulev před dopravou do cukrovaru, poskytnutí osiva, pesticidů či dalších prostředků na úvěr splatný po sklizni dodávanou cukrovkou).
Časově probíhá sklizeň a nákup cukrovky podle harmonogramu dodávek. Cukrovka se vykupuje podle čisté hmotnosti a cukernatosti. Čistá hmotnost a cukernatost dodané cukrovky se stanovuje v laboratoři cukrovaru. Některé cukrovary stanovují ve svých laboratořích i další ukazatele technologické jakosti cukrovky (jako je obsah α-aminodusíku, K a Na).
Čistá hmotnost dodávky se stanovuje podle smluvně dohodnutého způsobu přejímky cukrovky cukrovarem. Nejpřesnější způsob stanovení čisté hmotnosti dodané cukrovky vychází z odpočtu nečistot zjištěných vypráním odebraného vzorku v laboratoři cukrovaru.
Cena dodané cukrovky je sjednávána za 1 tunu čisté hmotnosti cukrovky při základní cukernatosti (zpravidla bývá základní cukernatost sjednána na 16 %).
Dle schváleného Nařízení Rady (ES) č. 318/2006 je minimální cena cukrové řepy podléhající kvótám stanovena pro hospodářský rok 2006/2007 na 32,86 EUR za tunu čisté hmotnosti při cukernatosti 16 %. V průběhu trvání Nařízení Rady (ES) č. 318/2006 se bude cena postupně snižovat (viz. tabulka 51), až na úroveň 26,30 EUR za tunu čisté hmotnosti při cukernatosti 16 %.
Tab. 52 Minimální cena cukrovky v EU
Období Nařízení Rady (ES) č. 318/2006 | |||||
Ukazatel |
Jednotka |
2006/2007 |
2007/2008 |
2008/2009 |
2009/10 – 2014/15 |
Minimální cena cukrovky v EU |
EUR/tunu cukru |
32,9 |
29,8 |
27,8 |
26,3 |
![]() |
![]() |
![]() |
Minimální cena cukrové řepy se za každé 0,1 % cukernatosti
A) zvyšuje o 0,9 % při cukernatosti 16-18 %
o 0,7 % 18-19 %
o 0,5 % 19-20 %
B) snižuje o 0,9 % při cukernatosti 15,5-16,0 %
o 1,0 % 14,5-15,5 %
Dále je možno v souladu se smlouvou cenu upravit dle některých dalších jakostních ukazatelů, za rannou či pozdní sklizeň atd. Součástí vyúčtování dodávky je i vyúčtování zpětné dodávky řízků, melasy či saturačních kalů
, avšak za předem stanovených podmínek ve smlouvě. Dále vyúčtování cukrovarem poskytnutých úvěrů a nákladů za další služby.
<< 7.3 Výpočet některých ukazatelů jakosti bulev a produkce cukru | Top | 8 Hodnocení jakosti a nákup čekanky >> |