<< 7.3 Výpočet některých ukazatelů jakosti bulev a produkce cukru 8 Hodnocení jakosti a nákup čekanky >>

7.4 Odbyt cukrovky

Vztahy při nákupu cukrovky sjednávají cukrovarnické podniky (“cukrovary”) s dodavateli (“prodejci” cukrové řepy) v kupní smlouvě. Základem pro úpravu smluvních vztahů a vztahů při nákupu cukrovky je
Img. 7.4 - 1 : Trh s cukrem je v EU regulován, především je garan...
obchodní zákoník, Nařízení Rady (ES) č. 318/2006 ze dne 20. února 2006 o společné organizaci trhů v odvětví cukru a rámcové podmínky pro pěstování a dodávku cukrovky projednávané svazy pěstitelů cukrovky s cukrovary či cukrovarnickým spolkem.

Cílem Nařízení Rady (ES) č. 318/2006 je stabilizace trhů v odvětví cukru. Z tohoto důvodu byly pro jednotlivé státy stanoveny výrobní kvóty. Kvóta byla pro Českou republiku stanovena na 454 862 tun cukru a v počátku může být teoreticky navýšena o 20 070 tun (dodatečná kvóta). Dodatečnou kvótu můžeme zakoupit do 30.9.2007 za cenu 730 EUR za tunu.

Termín trvání Nařízení Rady (ES) č. 318/2006 je 1.7.2006 – 30.9.2015 (tj. 9 let a 3 měsíce).

Kupní smlouvu je třeba uzavřít vždy písemně na konkrétní množství cukrové řepy podléhající stanoveným kvótám. Ve smlouvách o dodání cukrovky musí být rovněž uvedeno, zda a za jakých podmínek lze cukrovou řepu dodat nad stanovené množství.

Ve sjednané kupní smlouvě by mělo být zejména specifikováno:

  • množství, cena a základní parametry kvality (tj. především cukernatost, ale v některých
    Img. 7.4 - 2 : Dodávka bulev do cukrovaru

    cukrovarnických společnostech i obsah melasotvorných látek: α-aminodusík, K a Na) dodávané cukrovky,

  • termín dodávky, sběrná místa pro cukrovou řepu a způsob stanovení množství a kvality cukrové řepy,

  • rozsah a cena zpětných dodávek (cukrovarnických řízků, melasy, atd.),

  • případná náhrada za manipulaci a skladování či další podíl cukrovaru na pěstování cukrovky,

  • podíl pěstitelů na dopravních nákladech.


Součástí smlouvy často bývají i další služby poskytované cukrovarem (např. čištění bulev před dopravou do cukrovaru, poskytnutí osiva, pesticidů či dalších prostředků na úvěr splatný po sklizni dodávanou cukrovkou).

Časově probíhá sklizeň a nákup cukrovky podle harmonogramu dodávek. Cukrovka se vykupuje podle čisté hmotnosti a cukernatosti. Čistá hmotnost a cukernatost dodané cukrovky se stanovuje v laboratoři cukrovaru. Některé cukrovary stanovují ve svých laboratořích i další ukazatele technologické jakosti cukrovky (jako je obsah α-aminodusíku, K a Na).

Img. 7.4 - 3 : Cukrovku sejeme zpravidla koncem března a v první ...
Img. 7.4 - 4 : Místo pro odběr vzorků bulev při jejich dodávce do...
Img. 7.4 - 5 : Laboratoř cukrovaru pro hodnocení jakosti při přej...











Čistá hmotnost dodávky
se stanovuje podle smluvně dohodnutého způsobu přejímky cukrovky cukrovarem. Nejpřesnější způsob stanovení čisté hmotnosti dodané cukrovky vychází z odpočtu nečistot zjištěných vypráním odebraného vzorku v laboratoři cukrovaru.

Cena dodané cukrovky je sjednávána za 1 tunu čisté hmotnosti cukrovky při základní cukernatosti (zpravidla bývá základní cukernatost sjednána na 16 %).

Dle schváleného Nařízení Rady (ES) č. 318/2006 je minimální cena cukrové řepy podléhající kvótám stanovena pro hospodářský rok 2006/2007 na 32,86 EUR za tunu čisté hmotnosti při cukernatosti 16 %. V průběhu trvání Nařízení Rady (ES) č. 318/2006 se bude cena postupně snižovat (viz. tabulka 51), až na úroveň 26,30 EUR za tunu čisté hmotnosti při cukernatosti 16 %.


Tab. 52
Minimální cena cukrovky v EU

 

Období Nařízení Rady (ES) č. 318/2006

Ukazatel

Jednotka

2006/2007

2007/2008

2008/2009

2009/10 – 2014/15

Minimální cena cukrovky v EU

EUR/tunu cukru

32,9

29,8

27,8

26,3


Img. 7.4 - 6 : Čistá hmotnost dodávky se zpravidla stanovuje rozb...
Img. 7.4 - 7 : Vzorek bulev po oprání a úpravě řezu pro stanovení...
Img. 7.4 - 8 : Součástí kupní smlouvy je i vypořádání za řepné ří...












Ve smlouvách je zpravidla uveden i systém příplatků (či srážek) v případě, že je cukernatost vyšší (nižší) než 16 %. Standardem pro výpočet je 16 % cukernatost. V předchozích letech (dle Nařízení Rady ES č. 1260/2001) platil systém příplatků (či srážek) uvedený níže. V Nařízení Rady (ES) č. 318/2006 tento systém není uveden, avšak předpokládá se, že zůstane v platnosti i nadále.

 

Minimální cena cukrové řepy se za každé 0,1 % cukernatosti

A) zvyšuje o 0,9 % při cukernatosti 16-18 %

o 0,7 % 18-19 %

o 0,5 % 19-20 %

 

B) snižuje o 0,9 % při cukernatosti 15,5-16,0 %

o 1,0 % 14,5-15,5 %

 

Dále je možno v souladu se smlouvou cenu upravit dle některých dalších jakostních ukazatelů, za rannou či pozdní sklizeň atd. Součástí vyúčtování dodávky je i vyúčtování zpětné dodávky řízků, melasy či saturačních kalů , avšak za předem stanovených podmínek ve smlouvě. Dále vyúčtování cukrovarem poskytnutých úvěrů a nákladů za další služby.



<< 7.3 Výpočet některých ukazatelů jakosti bulev a produkce cukru Top 8 Hodnocení jakosti a nákup čekanky >>