Index of terms

a
Alfa-aminodusík Někdy se používá název škodlivý dusíku (aN) - jedná se o dusík ami
b
Biologická hodnota osiva a sadby Je vyjádřením vnitřních vlastností osiva daných kvalitou živé hmoty semen. Odráží
Biologická příprava sadby Biologická příprava sadby má za účel zkrátit období mezi sázením a vzcházením porostu. Výrazně
Botanická charakteristika brambor Původ současných odrůd brambor vychází především z druhu Solanum tuberosum. Tetraploidnost kul
Botanická charakteristika brukve Bulva je kulatého nebo plochého tvaru s mělkým kořen
Botanická charakteristika čekanky Čekanka patří do čeledi čekankovité, rodu Cichorium
Botanická charakteristika kapusty Čekanka patří do čeledi čekankovité, rodu Cichorium
Botanická charakteristika krmné řepy Krmná řepa se od cukrovky odlišuje menším počtem listů, kratšími a
Botanická charakteristika mrkve Krmná mrkev je dvouletá rostlina patřící do čeledi mrkvovitých (
Botanická charakteristika tuřínu Je dvouletá rostlina vytvářející v prvním roce bulvu s přízemní li
Brambory krmné Brambory pro krmení hospodářských zvířat se u nás v současné době nepěstují. Pro tento účel js
Bulva cukrovky Část rostliny řepy bez listů (někdy se používá termín kořen), je u
Bulva čekanky Bulva čekanky obsahuje 26 % sušiny (22-28
c
Cukernatost Nejznámější a dominující kritérium technologické jakosti cukrovky
d
Deficience bóru a manganu Z dlouhodobě působících zásahů je nutno zdůraznit vápnění a význam
Dormance hlíz Hlíza po sklizni prochází klidovým obdobím (dormancí), v němž nevyklíčí ani za podmínek přízni
Dřeňové odrůdy kapusty Dřeňové odrůdy jsou charakteristické zdužnatělou lodyhou, s olistě
f
Farmářské osivo a sadba Osivo a sadba jakékoliv kvality vyprodukovaná farmářem pro vlastní potřebu.
Fáze skladovacího období brambor 1. Osušování trvá 24 až 36 hodin po naskladnění v
Formy kapust Podle celkového habitu lze krmnou kapustu rozdělit na formy listov
h
Hlava bulvy Horní část bulvy, ze které vyrůstá růžice listů, hranici tvoří nej
Hlíznaté okopaniny Hlíznaté okopaniny se pěstují pro své podzemní dužnaté
Hmotnost bulev Průměrná hmotnost bulev v době sklizně dosahuje 550 - 800gramů, cu
Hmotnost hlíz Průměrná hmotnost jedné hlízy se pohybuje v rozmezí
Hodnocení jakosti brambor Podle kvalitativních požadavků českých norem (ČSN 462200 Brambory) jsou brambory rozděleny na
Hustota porostu cukrovky Za optimální lze považovat v době sklizně porost s 85 000 až
ch
Chemická příprava sadby Chemická příprava sadby spočívá v ošetření sadby proti napadení chorobami a škůdci. Proti koře
Choroby cukrovky Častými chorobami řepy jsou spála řepná, v
i
Ideotyp rostliny bramboru Ideální rostlina - trs - by měla mít větší počet stonků (5 - 7), nižší počet hlíz (12 - 14) na
Inulin Zásobní látka obsažená v čekance a topinamburu, která je stále
j
Jakost biologická Hodnotí obsah a skladbu živin, vitamínů, enzymů a některých specifických látek, které zabezpeč
Jakost krmná Je dána souborem ukazatelů, které sledují energetickou hodnotu krmných komponentů, obsah látek
Jakost nutriční Je posuzována z pohledu lidské výživy. Pro výživu člověka je důležité nejenom zastoupení
Jakost senzorická Je charakterizována souborem vlastností, které jsou vnímány lidskými smysly.
Jakost technologická Souhrn vlastností, které ovlivňují technologii zpracování suroviny, výtěžnost výrobku a jeho k
k
Karanténní škůdci brambor Karanténní škodlivé organismy bramboru jsou uvedeny ve „Sbírce z
Klíčivost Schopnost semen poskytnout v optimálních podmínkách za stanovenou dobu normálně vyvinuté
Klimatické požadavky brambor Nejlépe jim vyhovuje přímořské klima nebo vyšší polohy v přechodném a vnitrozemském klimatu. T
Kořenová soustava brambor Kořenová soustava u semenáčů se skládá ze dvou částí. Ze zárodečného kořínku se vytváří kůlový
Krk bulvy Část bulvy mezi hlavou a vlastním kořenem, která nenese listy ani
Kvalita cukrovky Je dána technologickou jakostí bulev, je vyjadřována zpravidla cuker
l
Legislativa v oblasti jakosti rostlinných produktů Základní právní normou v oblasti potravin a přeneseně i surovin je
Listové odrůdy kapusty
Lokalita pěstování Brambory lze pěstovat ve všech výrobních oblastech ČR; typickou oblastí pro jejich pěstování j
m
Mechanická kultivace brambor Je založena na několikerém vláčení a proorávkách v době od výsadby do zapojení porostů, jej
Mechanická příprava sadby Sklizené partie sadby se zbavují mechanických příměsí, pod-rozměrných nebo vadných hlíz a nejš
Metody hodnocení jakosti rostlinných produktů Metody lze rozdělit na přímé a nepřímé. U přímých metod se přímo změří daný znak (obsah látky)
Mezerovitost porostu cukrovky
Morfologická charakteristika trsu Charakter nadzemní části trsu je ovlivněn tvarem a typem natě. Typ natě určuje ar
n
Nákupní cena cukrovky Je sjednávána v kupní smlouvě dohodou za 1 tunu čisté hmotnosti cu
o
Odkamenění pozemku Hlavní příčinou mechanického poškození hlíz je přítomnost kamenů a hrud v ornici. Významnou mo
Odrůda Je soubor pěstovaných rostlin, náležející k nejnižší kategorii botanického třídění, vyzna
Odrůdy brambor Odrůdy brambor se dělí podle délky vegetační doby od výsadby do fyziologické zralosti na
Odrůdy cukrovky Podle výnosu kořene (bulvy) a cukernatosti lze současné odrůdy
Odrůdy krmné řepy Objemové odrůdy (Hako, Bučanský žlutý válec, Gaia, L
Okopaniny Pro rostliny této skupiny je charakteristický způsob pě
Oplození Splynutí rozmnožovacích buněk mateřské a otcovské rostliny.
Opylení Znamená přenesení pylu otcovské rostliny na bliznu rostliny mateřské. V případě opylení v
Osivo cukrovky Osivo vybrané odrůdy, kvality a výrobce, charakterizované zejména
Osivo krmné řepy Vlastní technologie pěstování závisí na volbě odrůdy, osiva a dost
p
Padlí řepné Padlí řepné se vyskytuje především za teplého a suššího průběhu po
Plevelná řepa Rostlina řepy (kulturní i planě rostoucí forma) která v první
Plevelná řepa, její znaky Základním příznakem je vybíhavost v porostech technické cukrovky.
Počet hlíz Pohybuje se v průměru kolem 10 – 14 hlíz na j
Počet rostlin Počet rostlin je určován sponem sázení, který závisí na hodnotě a velikosti sadbových hlíz, úč
Počet stonků Počet stonků je možno regulovat počtem rostlin na jednotku plochy porostu a pohybuje se v 
Potřeba živin na vytvoření 10t výnosu Na produkci 10t hlíz brambory spotřebují 50kgN, 10
Požadavky brambor na prostředí Z hlediska klimatickoekologických nároků náleží odrůdy evropského bramboru mezi rostliny mírné
Požadavky na jakost Požadavky na jakost konzumních brambor jsou zakotveny v „Zákoně o potravinách“ č. 110/1997&nbs
Průmyslové brambory Jsou důležitou surovinou hlavně pro výrobu škrobu. Výroba lihu z brambor poklesla v 
Přechodné odrůdy kapusty U přechodných typů představuje olistě
Předkličování sadby Předkličování sadby je nejintenzivnější a finančně nejnákladnější způsob přípravy sadby, zvláš
r
Rizomanie Rizomanie je nebezpečná virová choroba řepy šířící se ze Středomoř
Rozpustný popel Vyjadřuje obsah rozpustných popelovin (Pp) v řepné b
Rozpustný popel Jsou to minerální látky, které při extrakci cukru přecházejí do šť
Řepná dřeň Řepná dřeň představuje asi 6 % masy bulvy. Hlavní část dřeně (70-9
Řepná rostlina Řepa je rostlina hospodářsky dvouletá. V prvním roce
Řepná šťáva Sklizené bulvy obsahují kolem 76% vody a asi 18% ve vodě rozpustných
Řepné klubíčko Klubíčko řepy je souborem nepravých plodů (kulovitých nažek), uzav
s
Sacharóza Běžně nazývaná cukr, dosahuje v cukrovce koncentrace nejčastěji v
Sadba Hlízy, oddenky, cibule, výpěstky a jiné části rostlin sloužící k vegetativnímu množení (v
Semenářská hodnota osiva a sadby Je vyjadřována vlastnostmi biologickými, fyzikálními a mechanickými, které lze změřit
Senzorická analýza Sledované znaky jsou vnímány lidskými smysly (senzory) – chutí, čichem, zrakem, sluchem, hmate
Shluky Blízko rostoucí rostliny (řepy), tj. ve vzdálenosti menší než 16 c
Skladování brambor Brambory pro dosažení nejnižších skladovacích ztrát a zachování konzumní kvality či biologické
Sklizeň brambor Sklízíme jendořádkovými nebo dvouřádkovými sklízeči, případně ručním sběrem za vyorávačem. Ruč
Sklizňové ztráty Neměly přesáhnout 10%. Využití dobře seřízených moderních výkonnýc
Skvrnatička řepná – cerkosporióza Běžně se vyskytující choroba, šíření je podporováno vlhkým letním
Složení cukrovky Řepná bulva obsahuje asi 76 % vody a 24 % sušiny. Zpracováním cukr
Složení hlíz Bramborové hlízy v průměru obsahují 23,7% sušiny. Hlavní zásobní látkou je škrob, jeho obsah s
Složení tuřínu Bulvy obsahují hodně vody (cca 90 %), ale i bílkovin (1,4 %), vlákni
Sortiment odrůd mrkve V sortimentu povolených odrůd je odrůda Višnovská
Spála řepná Častou chorobou řepy při vzcházení a na počátku růstu (do vytvořen
Stanovení cukernatosti Pro stanovení cukernatosti se odebírá vzorek 20 – 25 kg bulev nebo m
Škůdci cukrovky V období vzcházení a prvých růstových fází řepy nejvíce škodí malo
t
Technologická jakost bulev cukrovky Komplex biologických, chemických, fyzikálně-chemický
v
Varné typy A - lojovité salátové brambory, nerozvářivé, vhodné do salátů a
Vegetativní rozmnožování Způsob nepohlavního rozmnožování u rostlin. Využívá se zejména v zahradnictví a ovocnictv
Vlastní kořen Spodní a největší část bulvy, ze které vyrůstají postranní kořínky,
Výnos polarizačního cukru #110 l#
Výnosové prvky Ideální rostlina – trs – by měla mít větší počet stonků (5 – 7), nižší počet hlíz (12 – 14) na
Výsevek cukrovky
z
Zakládání porostu Porosty brambor jsou zakládány v pravidelném sponu, který odpovídá danému užitkovému směr