<< 1.2 Vzorkování brambor a cukrovky 1.4 Vzorkování lnu >>

1.3 Vzorkování chmele

Img. 1.3 - 1 : Porost chmele
Samostatnou normu na vzorkování má chmel - ČSN 46 2519 „Odběry vzorků chmele“. Dílčí vzorky se odebírají u volně sypaného, lisovaného, mletého a granulovaného chmele, sušeného chmele v obalech. Hmotnost dílčích vzorků je nejméně 100 g a je přímo závislá na jejich počtu a na hmotnosti průměrného vzorku (obdoba souhrnného vzorku), která je nejméně 800 g. U chmele se posuzuje stejnorodost jednotlivých dílčích vzorků, na jejímž základě se případně vyřadí odlišné části dávky. Průměrný vzorek se balí do tmavomodrého papíru (chmel na světle zhnědne), sáčku nebo vzorkovnice. Vzorky určené k analýze chemických látek se skladují při teplotě do + 5 oC.



<< 1.2 Vzorkování brambor a cukrovky Top 1.4 Vzorkování lnu >>