<< 6.3.3 Výpočet procenta klíčivosti 6.5 Biochemická zkouška životaschopnosti (TTC test) >>

6.4 Chladový test kukuřice

Chladový test je modifikovanou zkouškou klíčivosti ve specifických podmínkách, která umožňuje ověřit vhodnost partie osiva kukuřice pro raný výsev. Testem se ověřuje interakce vlivu nízkých teplot a půdní patogenní mikroflóry na obilky v průběhu zkoušky.

Img. 6.4 - 1 : Zakládání chladového testu u kukuřice
Zkouška se zakládá ve 4 opakováních po 50 mořených obilkách. Lůžkem je namočený filtrační papír, zasypaný slabou vrstvou zeminy z kukuřičného pole. Zemina se odebírá, připravuje a skladuje dle stanovených podmínek (systematicky se po zkušební období kontroluje biologická aktivita zeminy).

Postup práce: Na navlhčený filtrační papír (300x430 mm) se položí do levé poloviny rámeček o rozměrech 190x190 mm a odměrkou se nasype slabá vrstva zeminy (cca 25 ml). Na toto lůžko se v pěti řadách uloží po 10 obilkách kukuřice se stejnou orientací bazální části s embryem. Stejným množstvím zeminy se zrna zasypou, odstraní se rámeček, pravá polovina papíru se přeloží přes část se zrny a zeminou, na přeložený okraj se přiloží bavlněný knot a celé lůžko se svine do roličky (klíčky po postavení roličky musí směřovat dolů). Roličky se ukládají těsně vedle sebe do nádoby s perforovaným dnem, knoty se protáhnou otvory dna a ponoří do nádoby s vodou.

Chladová fáze zkoušky trvá 10 dnů při teplotě 6 ° C. Následující druhá fáze v trvání 5 dnů při teplotě 23-25 ° C. Zkouška se vyhodnocuje pouze jednou podle zásad hodnocení klíčivosti.



<< 6.3.3 Výpočet procenta klíčivosti Top 6.5 Biochemická zkouška životaschopnosti (TTC test) >>