<< 6.1 Příprava zkušebních vzorků 6.3 Klíčivost >>

6.2 Čistota osiva

Stanovení hmotnostního složení základního zkušebního vzorku - pomocí semenářské špachtle se vzorek třídí (video) na tyto podíly:


Img. 6.2 - 1 : Semenářský trojúhelník a špachtle


Po roztřídění se každý podíl zváží s předepsanou přesností a výsledek zkoušky se uvádí v procentech podíl daného podílu vypočteného ze součtu hmotností jednotlivých podílů. Výsledek se uvádí na 1 desetinné místo (hodnoty menší než 0,05 % se deklarují termínem “stopy”).

Stanovení semen jiných kulturních rostlin, semen plevelů a choroboplodných útvarů podle počtu - rozborem dodatkového zkušebního vzorku (pokud to vyžaduje vyhláška) se zjistí počty jednotlivých semen dle botanických druhů a výsledek se vyjadřuje počtem kusů na 1 kg vzorku osiva.



<< 6.1 Příprava zkušebních vzorků Top 6.3 Klíčivost >>