<< 6.4 Chladový test kukuřice 6.6 Hmotnost 1000 semen - HTS >>

6.5 Biochemická zkouška životaschopnosti (TTC test)

Img. 6.5 - 1 : Topografický tetrazoliový test (TTC) pšenice - met...
Umožňuje stanovit životaschopnost semen v krátké době a výsledek nahrazuje zkoušku klíčivosti. Podstatou metody jsou barevné změny v živých tkáních semen následkem aktivity enzymů ze skupiny dehydrogenáz (v neživých pletivech neprobíhají). Indikátorem je bezbarvý 1 % vodný roztok tetrazoliové soli (2,3,5-trifenyltetrazoliumchlorid nebo bromid). Enzymaticky odštěpený vodík se hydrogenuje na červeně zbarvený trifenylformazan. To umožňuje rozlišovat červená živá pletiva od pletiv narušených a mrtvých, která zůstávají nezbarvená. Podle principu určování nekróz v pletivech se zkouška označuje jako “topografický tetrazoliový test”, ve zkratce TTC.

Testuje se zpravidla 2 x 100 semen, která se pro zkoušku určeným způsobem připraví (zpravidla máčením semen po stanovenou dobu a následným rozříznutím celých semen nebo preparací embrya).  Vypreparovaná embrya nebo rozříznuté poloviny semen se vloží do roztoku TTC. Při teplotě 30 ° C se roztok nechá působit v podmínkách bez přístupu světla po dobu stanovenou pro jednotlivé botanické druhy. Expozice TTC je v rozmezí 3-4 hodiny (kukuřice, slunečnice), 4-8 hodin (pšenice, ječmen, žito), 16-20 hodin (většina luskovin a jetelovin), až 24 hodin (oves, trávy). Přesné metodické postupy tetrazoliového testu jsou pro jednotlivé druhy uvedeny v základní semenářské normě “Zkoušení osiv”.Výsledné zbarvení pletiv se vyhodnocuje na základě zbarvení životně důležitých částí embrya (standardní schémata).

Img. 6.5 - 2 : TTC kukuřice
K dodržení jednotné doby expozice a k vyloučení nebezpečí zaschnutí embryí při preparaci, se jednotlivá embrya ihned po preparaci ponoří do vody a do roztoku TTC se vkládají až po vypreparování celého vzorku.



<< 6.4 Chladový test kukuřice Top 6.6 Hmotnost 1000 semen - HTS >>